Så slår Googles senaste uppdatering

Uppdateringen under mars från Google har slagit hårt mot många. Om du sitter på Temu.com, Tyngre.se eller Mathem.se så sliter du nog ditt hår just nu. Braths SEO-specialister har undersökt de 1000 sajter som tappat mest i sökresultaten och delar med sig av sina insikter.

I mars månad genomförde Google en av de mest omfattande uppdateringarna av sin sökalgoritm på flera år, bestående av två separata uppdateringar: en Core Update och en uppdatering riktad mot spam. En analys av de 1 000 webbplatser som drabbats hårdast av uppdateringen visar flera tydliga trender som ger insikt i hur uppdateringen påverkar svenska webbplatser. 

En av de svenska e-handlare som drabbats av core-uppdateringen

Google har primärt fokuserat på två problemområden under mars

- Google har brottats med skräpigt innehåll så länge de har funnits, säger Magnus Bråth, VD på Brath. redan 2011 kom Panda-filtret som har stora likheter med vad som händer just nu. 

Vad Google vill agera mot just nu är först innehåll av låg kvalitet som saknar originalitet. Utöver det spam, specifikt i tre former: skalat innehåll (Scaled Content), missbruk av rykte (Reputation Abuse), och missbruk av utgångna domäner (Expired Domain Abuse) 

Massproducerat innehåll är problemet 

För att förstå kontexten är det viktigt att erkänna att artificiell intelligens har möjliggjort skapandet av textinnehåll i stor skala, vilket inte har undgått Googles uppmärksamhet. 

- Trodde du att du var den enda som kommit på att man kan massproducera innehåll idag, frågar Bråth, eller är det kanske till och med så att du inte ens insett skalan man kan göra det på? Jag har sett sajter gå från 200 sidor till 700 000 sidor på någon månad. 

Skalat innehåll refererar till strategin att massproducera sidor på en redan etablerad webbplats för att drastiskt öka mängden innehåll och därmed trafik från Google. Missbruk av rykte innebär att välansedda webbplatser utnyttjar sitt goda rykte för att publicera stora mängder innehåll från tredjepart, ofta för vinning genom affiliate-länkar. Missbruk av utgångna domäner avser köpet av domäner som fortfarande har inkommande länkar och fyller dessa med innehåll för att synas bra på mängder av söktermer. 

De webbplatser i Sverige som förlorat mest trafik under månaden visar att de webbplatser som lagt till stora mängder innehåll av tveksam kvalitet har drabbats hårdast. Exempelvis har webbplatser som huvudsakligen består av ihopkopplade domäner och sidor med lågkvalitativt innehåll förlorat betydande trafik. 

- Det går kanske att återhämta sig om man drabbats, fortsätter Magnus Bråth, men att förstå tillräckligt för att inte hamna i den här situationen alls är förstås bäst och vi har varnat i många år för att det är på väg. 

För den som drabbats av uppdateringen krävs ett omfattande arbete med att rensa bort irrelevant och lågkvalitativt innehåll. Detta kan vara en smärtsam process, men nödvändig för att återuppbygga webbplatsens auktoritet och kvalitet. Du hittar hela undersökningen och Braths bästa tips på Brath.se.