Enkät: Så tacklar handlarna mellandagsrean

Står inför ett vägskäl efter dubbla budskap.

Det har varit olika bud om årets mellandagsrea. Folkhälsomyndigheten uppmanade i fredags eftermiddag till att inte hålla den alls. Men Svensk Handel spjärnade emot och sa att den visst kan genomföras. Inte heller kommer det att genomföras några sanktioner mot de som deltar i rean, enligt branschorganisationen.

När vi hör oss för bland de kedjor som har både butiker och e-handel kan vi också konstatera att branschen är inställd på mellandagsrea även i år, om än med lite förändringar.
Webhallens CMO, Fredrik Lindblad:

Annons

Vi undviker att kommunicera någon som helst rea i våra butiker och vår mellandagsrea kommer fokuseras till webhallen.com och online. Vi kommer således att driva rean mot leverans till kund och inte ”shopping i butik”, säger han till Ehandel.

Även i kategorin mode- och heminredning verkar man vara inställda på att köra mellandagsrean, trots allt. Men också här kommer man att försöka rikta kunderna till webben.

Vi kommer att genomföra mellandagsrea med en del förändringar givet de nya restriktionerna. Vi startar rean tidigare än planerat för att sprida ut den över en längre tid. Vi kommer i butik att genomföra ytterligare åtgärder för att minimera trängsel. Vi kommer bland annat begränsa antalet besökare i varje butik utifrån storlek på butiken. Vi följer de råd som Svensk Handel har gått ut med, säger Matilda Agné, Head of Content & PR på Indiska.

Även hos Kappahl uppmanar man kunderna att fynda i e-handeln istället för i butik.

Kappahl ska bidra till minimerad smittspridning på bästa möjliga vis. Vi kommer att uppmuntra våra kunder att göra sina mellandagsfynd på vår hemsida. Våra butiker är öppna och där kommer vi att se till att efterleva de restriktioner som finns för att undvika trängsel och skapa tryggast möjliga miljö både för medarbetare och kunder, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl.

"Långa köer och trångt"

Sporthandlaren XXL går på en liknande linje och mailade under dagen ut till alla kunder vad som gäller under mellandagarna.

Vi flyttar mellandagsrean till XXL.se! Start 24/12, löd budskapet klart och tydligt.

Under mellandagarna blir det ofta långa köer och trångt i våra varuhus och vi vill passa på att påminna dig om att vi alltid har 365 dagars öppet köp. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner för att undvika smittorisk, försäkrar man vidare i mailet.

Annons

Ehandel har kontaktat en rad handlare och kommer under veckan att följa upp med hur fler aktörer i branschen förhåller sig till den uppkomna situationen.

Annons