Så tycker svenskarna om begagnade julklappar

De unga sticker ut.

Vad skulle du känna för att ge bort eller få en begagnad julklapp? Är du positivt inställd är du faktiskt i majoritet. Svenskarna har nämligen tinat upp och blivit alltmer vänligt sinnade mot begagnade julklappar i år. Det visar en undersökning som Blocket gjort tillsammans med Kantar Sifo.

Totalt uppger 62 procent av svenskarna att de kan tänka sig köpa och ge bort en begagnad julklapp i år. Det är tio procent fler än förra året. Huvudanledningen uppges vara att man vill bli mer miljö- och klimatvänlig.

Annons

Vi ser en tydlig positiv trend gällande begagnade julklappar vilket är otroligt glädjande. Efter att HUI utsåg förra årets julklapp till det återvunna plagget, tror jag att många av de svenskar som inte tidigare handlat second hand har börjat se begagnade julklappar som ett alternativ, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

När det gäller att ta emot en begagnad julklapp är det 66 procent av de svarande som uppger sig positiva till detta. Allra mest positiva är unga mellan 13-26 år. Hela 82 procent är positiva till att få och 83 procent är positiva till att ge bort begagnade julklappar. Och i den åldersgruppen sticker unga tjejer mellan 13 och 15 år ut lite extra, då 97 procent av de svarande kan tänka sig att både ge och få en begagnad julklapp.

Barn och vuxna är överens om att begagnade klappar under granen är något positivt och det enda som kvarstår nu är att faktiskt välja begagnat istället för nytt nu när julhandeln väl är igång. Vi hoppas att så många som möjligt ser de ekonomiska och framförallt miljö- och klimatmässiga fördelarna med begagnade julklappar, säger Tero Marjamäki.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!