Så väljer man lager – e-handelsexperterna reder ut

"Inte svartvitt".

Hur ska man tänka i valet mellan att bygga ett eget lager eller att hyra in sig i en befintligt anläggning, genom en så kallad tredjepartslösning, TPL, som ofta även erbjuder logistiklösningar?

Ja, det är en fråga alla nyblivna e-handlare måste ställa sig. Men det kan också vara så att du har haft en e-handel under flera år, men insett att din nuvarande lagerlösning har blivit för dyr och du behöver hitta ett annat alternativ.

Annons

Då är den här guiden för dig, där vi har frågat två experter på området, som delar med sig av sina bästa tips, för hur man ska tänka.

För när är TPL/3PL att föredra framför ett eget lager och vice versa?

Ingen "one size fits all"

Azddin Benberkan, grundare av och vd på Helsingsborgsbaserade Quickbutiken, som säljer plattformslösningar till dem som snabbt vill komma igång med sin e-handel.

Vi har observerat att e-handlare både har flyttat från att ha ett eget lager till att använda TPL och tvärtom. Det är tydligt att det inte finns någon “one size fits all”-lösning här, utan det beror på den specifika situationen för varje företag, Azddin Benberkan till Ehandel och fortsätter:

Om en e-handlare känner att deras nuvarande upplägg inte längre fungerar optimalt, är det definitivt värt att överväga det andra alternativet.

Räkna på marginalerna

En av de största fördelarna med TPL-lösningar är skalbarheten och att det sparar tid. Men när varje krona räknas, som i dessa tider, är det också viktigt att hålla koll på vad TPL-valet kostar.

Det är extra viktigt att räkna på hur det påverkar ens marginaler och om eventuella prisjusteringar behöver göras, konstaterar Azddin Benberkan.

Vad ska man mer tänka på?

Annons

Kundupplevelsen och särskilt vad gäller returer. TPL kan medföra mindre flexibilitet på kundupplevelseområdet, vilket kan vara en nackdel beroende kundernas och företagets behov.

Man måste också förstå att TPL-aktörer ofta skiljer sig mycket åt från varandra.

En del erbjuder mycket mer anpassade tjänster än andra. Detta gör att valet mellan ett eget lager och TPL inte är svartvitt. Företagets storlek, tillväxtplaner och produkter spelar roll. Men också vad man har för kundupplevelse-mål och kostnadsstrukturer, säger Azddin Benberkan.

Bättre fraktavtal via TPL

Katrin Lundgren, vd på och grundare av Kodmyran i Sundsvall, som också säljer plattformslösningar till e-handlare, är inne på samma spår som Azddin Benberkan. Det beror på.

TPL kan vara en fördel för nya e-handlare, då det kan ge dem bättre fraktavtal, än vad de kan få fram själva på kort tid. Samtidigt kan du koncentrera dig helt på din marknadsföring. Du slipper också att anställa egen personal, säger Katrin Lundgren till Ehandel och fortsätter:

Men om du har väldigt många olika produkter och samtidigt uppnått en viss mängdförsäljning och har god lönsamhet så kan det vara fördelaktigt att bygga ett eget lager.

Annons