Så vill svenskarna ha leveranserna efter pandemin: ”Är viktigt”

"Väljer paketboxar i allt högre utsträckning".

Sverige öppnar sakta men säkert upp och lättar på restriktioner undan för undan. Men hur kommer svenskarna egentligen att handla när vi går tillbaka till något som liknar ett normalläge? Fortsätter man att söka sig till e-handeln? Vid det här laget verkar det råda någon sorts konsensus om att ja, så är fallet. Och Svea Ekonomi har, med hjälp av en undersökning av Novus, tittat på vilka leveransalterantiv vi kommer att föredra.

Här framgår det att upphämtning hos ombud kommer att vara det föredragna valet även framöver. Totalt 61 procent av de 1047 deltagarna i undersökningen svarar nämligen att det kommer att vara ett viktigt alternativ för dem. På andra plats kommer gratis hemleverans med 54 procent, medan hemleverans mot avgift kommer under både hämta i butik (40 procent) och leverans till paketbox (27 procent) med sina 21 procent.

Annons

Även om en majoritet väljer att hämta ut sina paket hos det lokala ombudet så vet vi att valmöjlighet är viktigt. Smidiga leveranser värderas högt, vilket är en anledning till att gratis hemleverans kommit att bli ett av de vanligaste leveranssätten, säger Emma Lindgren, expert på digital handel på Svea.

Paketboxar, ja. Det pågår ju just nu ett intensivt race bland speditörerna, och andra aktörer, om att strössla landet snabbast och med flest skåp. Med all rätt dessutom, av undersökningen att döma. Just alternativet leverans till paketbox har nämligen ökat ordentligt som ett viktigt alternativ för e-handelskonsumenten.

Inte minst i åldersgruppen 18-49 år. Där uppger nämligen var tredje deltagare i undersökningen att det är en tjänst de vill ha.

Unga i större städer väljer paketboxar i allt högre utsträckning. Vi tror att det kommer bli ännu vanligare i takt med att aktörerna som erbjuder denna typ av tjänst blir fler och utökar sitt utbud även i mindre städer, säger Emma Lindgren.

Avslutningsvis verkar inte heller pandemin ha fått alla att upptäcka e-handelns alla fördelar. Faktum är att 6 procent svarar att de kommer att nobba den helt efter pandemin. Det är ändå en lägre siffra än de 11 procent som uppgav att de inte e-handlat alls under pågående pandemi.

Vilka av följande leveranssätt kommer vara viktiga för dig när/om du ska e-handla efter pandemin (flerval)?
Leverans till ombud, 61%
Gratis hemleverans, 54%
Hämta i butik, 40%
Leverans till paketbox, 27%
Hemleverans mot avgift, 21%
Nattleverans, 15%
Kommer inte e-handla, 6%
Annat, 1%
Inget av ovanstående, 2%
Vet ej, 6%
Källa: Svea Ekonomi

Annons