Säkert handla på nätet?

E-handelsmarknaden växer ständigt och är naturligtvis här för att stanna. Men hur säkert är det att handla på nätet? eller rättare sagt, vad händer med din kreditkortsinformation när transaktionen är genomförd? Den frågan ställer sig Andy Valvur i Deutsche Welles nätupplaga.

I Tyskland skyddas konsumenten genom omfattande integritetsskyddslagar och dessutom är det förhållandevis vanligt att betala via faktura i Tyskland. Men hur är det med lagring av kreditkortsuppgifter?

Annons

Enligt Axel Diekmann på internetsäkerhetsföretaget Kaspersky Labs så är hanteringen av kreditkortsuppgifter fortfarande i sin linda. I augusti 2009 lagstiftades att e-handelsföretag måste redogöra för vad de skall ha personliga uppgifter till, samt hur länge de skall bevaras.

Vidare har kunden rätt att veta vilken information om denne som företaget lagrar. Men däremot finns det ingen specifik lagstiftning rörande hur länge e-handelsföretag har rätt att lagra kreditkortsuppgifter.

Sami Tuupanen, teknisk specialist på Blancco, ett finskt företag som ”förstör” data, menar att det bästa kunden kan göra är att vara aktiv och fråga ut företaget innan eventuella köp.

Annons