Sålde planta på Tradera för 17 000 kronor – ”många är trötta”

Gröna fingrar bakom rekordbud.

Med mindre resande och nöjen har svenskarna spenderat alltmer pengar på och kring hemmet. Det syns såväl i byggvarubranschen som trädgårdsbranschen och nu även hos Tradera. När budgivningsröken skingrat sig i augusti kunde man konstatera att en stickling sålts på second hand-sajten för inte mindre än 17 555 kronor - ett nytt rekord.

Jag tror många är trötta på den virtuella, uppkopplade värld vi till mångt och mycket lever i och saknar att få jobba med händerna. Efter pandemins inträde har odlingsintresset på Tradera ökat ännu mer, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Annons

Sticklingen var av arten Monstera adansonii variegata och den har varit populär. Faktum är att plantor från denna växt har tagit åtta av platserna på Traderas topp tio-lista över de dyraste sticklingarna som sålts på plattformen.

Och det är framför allt i år som priserna skjutit i höjden. Hela sex av tio på listan såldes i augusti eller september i år.

Prisbilden har höjts rejält under året. Men intresset för gröna växter generellt har verkligen vuxit över en längre tid och började för ungefär tre år sedan. Jämför vi nu med för två år sedan så har försäljningen fördubblats och hittills har det sålts sticklingar för över 20 miljoner i år på Tradera, säger Sofia Hagelin till Ehandel.

Är det vanligt att de mer eftertraktade plantorna når över 10 000 kronor?

De lite mer sällsynta Monsterorna har varit väldigt eftertraktade, men att priserna stuckit iväg över 10 000 kronor är en ny trend. Det har verkligen tagit fart efter sommaren. Efter pandemins intåg har vi sett trädgårdsintresset öka överlag, när människor haft mer tid att ägna sig åt sin hobby, eller kanske att skaffa sig en ny.

Finns det någon övre gräns för de här plantorna?

Vi har inte satt någon sådan övre gräns. Men självfallet så håller vi extra koll när det kommer upp i så pass höga prisnivåer. Till exempel att de som budar får identifiera sig med Bankid så att vi säkerställer att de är seriösa och att det blir en schysst budgivning.

Dyraste plantorna som sålts på Tradera:

1. Monstera adansonii variegata (archipelago plant), 17 555 kr
2. Monstera adansonii variegata hel planta rotad växt, 16 055 kr
3. Monstera Aurea stor planta, 15 166 kr
4. Monstera adansonii variegata, 15 000 kr
5. 2pcs adansonii variegata, 14 000 kr
6. Monstera adansonii variegata, 13 000 kr
7. Monstera adansonii variegata, 13 000 kr
8. Monstera adansonii variegata archipelago, 12 700 kr
9. Monstera adansonii variegata archipelago, 12 500 kr
10. Monstera adansonii variegata archipelago, 12 500 kr

Annons

Källa: Tradera

Annons