Säljare skakade: Amazon stängde ett av världens största konton

Storleken spelar ingen roll.

Wortfilter.de och Tamebay rapporterar om en omskakande händelse i marknadsplatsvärlden. Amazon har stängt av en av de absolut största tredjepartssäljarna på e-handlarens marknadsplats. Säljaren ReBuy ska enligt Wortfilter ligga på plats två i Tyskland och vara en av de tio största kontona i världen hos Amazon.

Anledningen till avstängningen sägs vara oklar men enligt källor började det med att någon uppmärksammat piratkopierade DVD-skivor från ReBuy på Amazons marknadsplats i Frankrike. En händelse som tydligen sedan eskalerat och resulterat i en avstängning även i Tyskland. Enligt ryktet kan det handla om regulatoriska påtryckningar i Frankrike.

Annons

Miljardbolag spelar ingen roll

ReBuy, som nu åter är tillbaka på banan, var dock avstängda i flera dagar. Företaget har 490 anställda och sålde för 140 miljoner euro 2018. De ska enligt uppgifter snabbt ha satt ihop en handlingsplan som de skickade till Amazon, men den blev avvisad.

Att mindre säljare blir avstängda lite hur som helst, ibland helt automatisk, av Amazon är ingen direkt nyhet. Men när man omsätter hundratals miljoner så trodde nog många att man spelade i en annan liga men Amazon verkar behandla alla lika.

Problemet är förstås att ReBuy förlorade all sin inkomst från Amazon, som tur är säljer företaget även på Ebay och via sin egen e-handel, vilket förmodligen höll företaget flytande. Slutsatsen många nu drar är den klassiska - lägg inte alla ägg i en korg - utan ha alltid flera försäljningskanaler, oavsett hur stor du är.

Annons