Samma dag-leveransen blir allt hetare – ”stor och ökande andel”

Den blixtsnabba frakten breder ut sig i landet.

Efter att Amazon introducerat sin "same day delivery"-tjänst i Stockholmsområdet ställde vi oss frågan: Hur mår egentligen samma dag-leveransen på den svenska marknaden? Är efterfrågan så stor egentligen? Hittills har vi inte sett någon boom på den fronten i alla fall.

Dessutom verkar många gärna nyttja "klicka och hämta", eller tycker att leverans en eller ett par dagar senare är fullt tillräckligt. Men kanske är det på väg att bli ändring på det. För har man väl fått smak på snabbhet, då verkar man vilja ha mer. När vi frågar elektronikjätten Netonnet avslöjar de nämligen att tjänsten är på frammarsch.

Annons

Vi ser en ökande efterfrågan på samma dag-leveranser framför allt i våra storstadsområden. Och detta är en trend vi sett under hela pandemin. Same Day Delivery är ett område som Netonnet satsar på och vi bedömer att efterfrågan på snabba och smidiga leveranser kommer att fortsätta öka, säger Kristina Wärmare, PR- och kommunikationschef på Netonnet, till Ehandel.

Även hos nätapoteket Meds ser man att fler vill ha sina varor direkt efter lagd order.

Vi har en relativt stor och ökande andel samma dag-leveranser. Både samma kväll och vår Mega-express på en- till två timmarsleveranser, säger Björn Thorngren, vd på Meds.

Men något som kanske kan få en och annan spekulant att välja ett annat fraktalternativ är priset. Det kan uppgå till runt 100 kronor i vissa fall. Meds försöker dock att hålla priserna nere och beställer man tillräckligt mycket kan frakten till och med bli fri.

Leveransen är fraktfri för de flesta kunder! Av hållbarhetskäl, både ekonomiska och miljömässiga, har vi dock en minsta köpgräns på ett par hundralappar vilket våra kunder förstår och stödjer. För order med receptbelagda läkemedel är det ingen gräns, då de flesta inte betalar själva i vår kassa - ersättningen kommer från högkostnadsskyddet i sjukförsäkringen. Så dessa order är alltså alltid kostnadsfria för kunden, säger Björn Thorngren.

"Försöker pressa"

Hos Netonnet, precis som hos de närmsta konkurrenterna, kostar samma dag-frakten 99 kronor. Och visst, smakar det så kostar det. Det är också en prislapp som på många sätt är logisk när även en standardleverans kan kosta 49 kronor, på sina håll.

Men då efterfrågan på samma dag-leveranser just nu verkar öka, och Amazon satt prislappen på sina samma dag-leveranser till 65 kronor, kan det nog bli en prispress även på den här tjänsten inom en snar framtid.

Vi är ett lågkostnadsföretag som varje dag arbetar för att pressa våra kostnader och för att på så sätt kunna hålla nere våra priser till kunderna. Vi erbjuder alltid fri hemleverans, och i tillägg till finns det ett antal olika leveranstjänster att välja mellan. Den kund som har lite extra bråttom har, om man bor nära någon av våra 30 lagershoppar, alltid möjlighet att köpa en produkt på nätet och hämta upp den i en lagershop eller genom vår Drive Thru-lösning inom 30 minuter, helt kostnadsfritt, säger Kristina Wärmare och fortsätter:

Annons

Många gånger utgör fraktkostnaden en ganska liten del av köpesumman och vi ser att vissa kategorier är mer attraktiva för samma dag-leveranser än andra. Att betala 99 kronor för en expressleverans hela vägen hem samma dag som man beställer en vara är något som de flesta kunder tycker är helt okej, men självklart är även den här kostnaden något som vi försöker pressa till förmån för våra kunder.

"En demokratifråga"

En annan aspekt som ställer till det för samma dag-leveransen är geografin. Den är i dag ofta begränsad till större städer, i vissa fall kanske bara en större stad. Samma dag-leveransen kan alltså bli en lyx för endast mer tätbefolkade städer och orter om det vill sig illa. Det här är en viktig fråga, menar Meds.

Majoriteten av landets hushåll kan i dag får samma dag-leverans. Dock är stopptiderna, alltså när man senast kan lägga order, inte alltid tillräckligt bra. Vilket är något vi hela tiden tillsammans med våra transportpartners jobbar på att förbättra. Nya samma dag-områden tillkommer kontinuerligt. Men precis hela landet kommer inte täckas utan någon form av glesbygdsstöd. Precis som staten idag handlar upp transporter för persontrafik och ger stöd till butiker i glesbygd måste det till stöd för transporter för att hela landet skall leva. I slutändan är det en demokratifråga, när butiksutbudet går ner, säger Björn Thorngren.

Även Netonnet är i full färd med att skala upp sin räckvidd på tjänsten för att fler ska kunna få hem sina varor till dörren redan samma dag, om de så önskar. Så trots att det varit lite tyst kring tjänsten verkar ändå samma dag-leveransen ha en framtid i svensk e-handel - och bli allt hetare för varje dag som går.

Vi erbjuder hemleverans sju dagar i veckan och leverans samma dag till mer än hälften av Sveriges befolkning. Något som är möjligt på grund av att våra lagershoppar är effektiva logistikhubbar som skapar en geografisk närhet till många delar av vårt avlånga land. Människors förväntan på snabb service ökar rent generellt, säger Kristina Wärmare och avslutar:

Vi planerar att utöka det här erbjudandet stegvis. Samtidigt är det viktigt att vi gör det på ett hållbart sätt, för att säkerställa att det inte påverkar vare sig miljön eller arbetsmiljön för våra partners på ett negativt sätt. Med lagershoppar i större delen av Sverige har vi goda förutsättningar för att kunna leverera snabbt och hållbart även i framtiden. Målet är att kunna erbjuda den här typen av lösningar till allt fler över tid.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!