Secondhand-butik i konkurs: ”Får bli en avyttring”

Corona eller för svag affärsmodell?

Hållbarhet och second hand har gått som tåget de senaste åren. Men det betyder inte att alla aktörer inom secondhand-segmentet går bra. I dag kan vi rapportera att butiken MamaMarked i Helsingborg har gått i konkurs. Enligt konkursansökan till Helsingborgs tingsrätt är orsaken att företaget bakom butiken, 123 Marked AB, är på obestånd och att detta inte är tillfälligt.

Som i så många andra konkurser och rekonstruktioner den senaste tiden misstänks coronaviruset ha haft ett finger med i spelet.

Annons

Det är ställföreträdarens förklaring. Han säger att kundtillförseln helt stannade av när coronakrisen kom, säger advokat Ingmar Grönvall, som utsetts till konkursförvaltare.

Vad är din förklaring då?

Det är för små avanser. Varorna säljs till ganska låga priser samtidigt som man har en relativt hög butikshyra. I det här fallet fick den som lämnade in varor 75 procent av det varan sedan såldes för och butiken 25 procent, det kan jag tycka är ganska generöst.

Ingmar Grönvall berättar att han nyligen också hanterade en liknande konkurs i Ängelholm, där det var en verksamhet med begagnade barnkläder som inte längre gick runt.

I MamaMarkeds lokal ryms just nu 20 000 varor, enligt butiksägarens beräkningar. Sortimentet består enligt Ingmar Grönvall av allt från skuvmejslar till leksaker, även om huvuddelen utgörs av kläder och accessoarer - en bransch som överlag haft det tufft de senaste månaderna. MamaMarked har funnits sedan december 2018.

Vad händer med butiken nu?

Jag ska skriva till alla som har lämnat in varor och be att de hämtar sina saker igen. I övrigt får det bli en loppmarknad eller att någon ideell organisation hämtar upp varorna. Det får bli en avyttring.

Annons
Annons