SEM-experten om krisen: “Vikten av att investera varje krona rätt”

Fullt fokus på POAS.  

E-barometern rapporterade i morse att det blivit mycket dyrare att synas online. Något som förstås gjort det svårare att vara e-handlare.

Och enligt Karl Lindberg, vd på byrån AdRelevance, så gäller det att se över sin annonsering i detta nya onlineväder.

Annons

Vikten av att investera varje krona så klokt och rätt som möjligt är viktigare än på länge, säger han till Ehandel.

Så vad kan man som e-handlare göra? Karl Lindberg tar upp ett exempel med Partykungen, som Adrelevance alltså jobbar för.

Partykungen har trots rejäla utmaningar under de senaste två åren levererat mycket goda resultat för sin Google-annnonsering, berättar Karl.

En nyckel till detta ska bland annat vara Partykungens fokus på POAS, som står för Profit On Ad Spend, alltså vinst per spenderad marknadsföringskrona.

Det innebär att man tar hänsyn till marginaler när man budar, förklarar Karl Lindberg.

Pandemin ska ha inneburit att intresset för exempelvis Partykungens produkter sjönk, bland annat på grund av olika restriktioner. Då ställde företaget om sin marknadsföring och enligt Karl Lindberg så bytte man omedelbart fokus till andra kategorier som fram till dess hade stått för en mindre del av försäljningen.

Man använde också Google Insights & Trends för att snabbt snappa upp vart sökintresset var högt och så lade man en större del av annonsering på de kategorier där lönsamheten var högre.

Och detta fokus på POAS, alltså att ha vinstmarginalen i beaktningen när man köper annonser, sägs ha varit en stor del av framgången.

Annons

POAS kan ge en bättre bild av annonseringen. Det är nästa nivå från att ha arbetat med ROAS-target som huvudmål för sin annonsering. Det är extra intressant för den som har stora skillnader på marginaler för olika produkter/kategorier, säger Karl Lindberg.

Annons