Skräckspel skrämmer IKEA – hotar med stämning

Kräver att alla likheter tas bort.

Skräckspelet "The Store is Closed" utspelar sig i vad som är väldigt likt ett Ikea-varuhus. Här ska spelaren överleva muterade anställda, som attackerar på natten.

Det har utvecklats av spelskaparen Ziggy, eller Jakob Shaw som han heter, och skapat intresse på såväl Kickstarter som spelplattformen Steam. Men några som inte uppskattat tilltaget är Ikea. De har nämligen krävt att alla likheter med Ikea, och de är många, tas bort.

Annons

Ditt spel innehåller en blå och gul skylt med ett skandinaviskt namn på butiken. En boxliknande byggnad, gula tröjor med vertikala ränder, identiska med de som bärs av Ikeapersonal, grå spårmarkering på golvet, möbler som är lika Ikeamöbler och skyltar som ser ut som Ikeaskyltar. Allt talar för att det utspelar sig i en Ikeabutik, står det att läsa i brevet som Shaw fått från Ikeas jurist i New York, Fross Zelnick.

Jakob Shaw själv slår tillbaka mot påståendet att han skulle ha designat möblerna med Ikea i åtanke. Han menar att de är generiska möbelpaket som han köpte för att kunna använda i spelet.

Spelet är planerat att släppas 2024 och om Jakob Shaw inte gör som Ikea vill väntar en juridisk process.

Du kan enkelt göra förändringar i spelet för att undvika de här problemen, står det i brevet.

"Behöver göra om helt"

Och de får sin vilja igenom. Till spelsajten Kotaku säger nämligen Jakob Shaw själv att han kommer att genomföra de ändringar som Ikea kräver

Jag skulle spendera sista veckan på min Kickstarter med att förbereda för en uppdatering för alla alphatestare. Men nu behöver jag göra om spelets utseende helt och hållet, så att jag inte blir stämd.

Ikea i Storbritannien har gjort följande uttalande gällande spelet:

Samtidigt som det är smickrande att andra blir inspirerade av Ikeas varumärke måste vi försäkra oss om att våra varumärken inte används på ett felaktigt sätt. Flera aspekter av spelet påminner om Ikeas varumärkesuttryck. Vi har hört av oss till skaparen och bett honom att ändra dessa. De har uttryckt att de förstår vår önskan att genomföra dessa ändringar.

Annons

Annons