Småföretagare kickas ut när TikTok storsatsar på e-handel

"Det betyder att vi går i konkurs".

Tiktok har nu lanserat sin stora e-handelssatsning i USA. Företaget vill utmana företag som Amazon och Temu och man slänger nu stora pengar på att bygga upp sin e-handelsverksamhet. Och det handlar inte bara om en e-handelsplattform inuti Tiktok utan man vill även koppla ett grepp om logistiken, precis som Amazon.

LÄS ÄVEN: Tiktok trycker på stora e-handelsknappen – lanserar Shop i USA

Annons

Företag och influencers i USA ska nu kunna använda Tiktok Shop för att sälja varor till sina följare, där Tiktok förstås nallar en bit av kakan. Men det är inte alla som får vara med på den nya e-handelsresan, visar det sig.

Business Insider rapporterar nu att flera småföretagare som tidigare haft en framgångsrik affär på Tiktok inte får vara med längre. Och enligt uppgifter ska det handla om några av de mest framgångsrika på plattformen.

Så vad är problemet? Jo, de säljer hemmagjorda matvaror, godis eller bakverk. En trend på Tiktok är exempelvis att frystorka olika sorters godis. Även om det är “hemmagjort” så handlar det uppenbarligen om ganska flitiga småföretagare som även satt upp e-handelssajter parallellt med sin affär på Tiktok.

Dessa handlare får nu inte vara med längre.

Många småföretag gick från hundratals försäljningar om dagen till noll försäljning över en natt, säger handlaren Chrystian Linares som sålt frystorkade Skittles på plattformen.

Samma handlare ska under en månad haft 1 400 order men nu stänger Tiktok hans shoppingfönster mot kunderna. Anledningen är alltså Tiktoks policy som inte tillåter hemmagjorda produkter. Enligt bolaget har man inte ändrat sin policy utan endast förtydligat den.

För mig betyder det att vi går i konkurs. Jag står och väljer mellan om jag ska börja minska mina förluster och istället använda pengarna som jag har tjänat ihop till andra ansträngningar, eller fortsätta att göra det jag gör. Att börja fokusera mer lokalt snarare än online. Men det blir inte samma sak, säger Chrystian Linares.

Det är en ganska lång lista över produkter som ej är tillåtna på Tiktok Shop och den går att läsa här i sin helhet.

Annons

Annons