Snart går det att ”swisha” mellan länder: ”Positivt”

Norrmännen tar täten. Swish tvekar.

Varför finns det inget Swish för hela Norden? Det är det säkert många som har frågat sig. Men nu ska det bli ändring på det.

Redan i juni gör norska Swish-motsvarigheten Vipps det möjligt att föra över pengar mellan Danmark, Norge och Finland, rapporterar SVT Uutiset.

Annons

Det beror på att nordiska Swish-motsvarigheterna Mobilepay i Finland och Danmark samt Vipps i Norge, slogs ihop för ett och ett halvt år sedan.

Till hösten ska svenska användare kunna ta emot och skicka pengar med sitt telefonnummer över landsgränserna. Men då med hjälp av betalningsappen. Det ska även vara möjligt att skicka pengar inom Sverige, på samma sätt som med Swish.

Men om svenska Swish hakar på samarbetet är ännu oklart. Norska Vipps vd Rune Garborg uppger dock att man för dialoger med Swish

Vi ser positivt på ett samarbete mellan de nordiska landsgränserna, men kring i vilken form och när i tiden har vi inga detaljer att dela, skriver Swish i en skriftlig kommentar till SVT Uutiset.

Kunden kommer att betala bankens transaktionskostnader och en avgift till appföretaget. Men vad kostnaden ska ligga på är ännu inte specificerat.

Svenska Swish grundades 2012 och ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Sparbankerna och Swedbank. I slutet av mars 2024 hade tjänsten 8,4 miljoner privatanvändare.

Annons