Spelet bakom kulisserna: Därför stoppade PostNord posten till Kina

"Deklarerar force majeure".

I förra veckan kunde vi avslöja att PostNord hade ställt in alla sina leveranser till Kina, vilket innebär att det för närvarande inte går att skicka post dit. Anledningen är förstås coronaviruset, som har slagit ut stora delar av den kinesiska infrastrukturen.

LÄS ÄVEN: PostNords besked: Inte längre möjligt att skicka till Kina

Annons

Har inte tillräcklig kapacitet

Exakt vad som föranledde leveransstoppet var något oklart, men nu kan vi berätta att anledningen hade med logistik snarare än viruset i sig att göra. Enligt uppgifter till den globala postorganisationen Universal Postal Union, UPU, har flygbolagen som PostNord arbetar med ställt in alla sina flyg till Kina, vilket gör det omöjligt för den nordiska postaktören att skicka varor dit.

PostNord deklarerar därför en "force majeure-situation" och avbryter, med omedelbar effekt, att acceptera brev och paket med Kina som destination, tills dess att tillräcklig kapacitet blir tillgänglig igen, skriver PostNord i ett brev till UPU.

Sedan tidigare har Kinas postväsen China Post meddelat UPU att postsituationen i landet är minst sagt ansträngd. Eftersom viruset inte tros smitta via exempelvis pakethantering så ska det vara säkert att ta emot paket så länge de inte överlämnas personligen. För närvarande ringer China Post alla mottagare för att fråga hur de vill ha sin leverans.

Leveransen sker via metoder som inte kräver att man möts, som till exempel tillfällig förvaring på postterminalerna, eller leverans i paketskåp. Därför är det klokt att vara beredd på förseningar i hanteringen och leveranser av inkommande post, och det är inte alltid möjligt att få skriftligt kvitto på att leveransen har utförts, skriver China Post till UPU.

"Följer utvecklingen noggrant"

Ifall leveransproblemen i Kina har att göra med PostNord är inte helt fastställt men China Post har uppmanat alla medlemsorganisationer i UPU - där PostNord alltså ingår - att informera avsändarna om att det just nu inte går att få skrivna kvitton på leveranserna ut i landet.

Både Kinas nya logistikupplägg och PostNords leveransstopp gäller tills dess att något annat meddelats.

Spridningen av det nya coronaviruset har lett till inställda flyg och påverkar därför postverksamheten. UPU följer utvecklingen noggrant och arbetar nära postoperatörerna för att förhoppningsvis klara de här utmaningarna, skriver en talesperson för UPU till redaktionen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!