Spritförsäljning på Amazon togs ned – efter Systembolagets protest

"Olaglig detaljhandel i Sverige i strid med vår ensamrätt".

Har Systembolaget fått en oväntad konkurrent i Amazon? Det var nämligen möjligt att beställa såväl whisky som likör på den svenska sajten, via utländska tredjepartssäljare. Systembolaget, som tagit hård strid mot vinåterförsäljare den senaste tiden, var inte heller nöjda med att svenskarna kunde klicka hem alkohol från ytterligare en webbutik.

Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol till konsumenter i Sverige, både i butik och på nätet, för att värna folkhälsan. Systembolaget anser att företag som ägnar sig åt distanshandel med alkoholdrycker med leverans till svenska konsumenter bedriver olaglig detaljhandel i Sverige i strid med vår ensamrätt. Är försäljningen olaglig är också marknadsföringen av försäljningen olaglig, säger Therese Elmgren, på Systembolagets pressavdelning, till Ehandel.

Annons

På produktsidan för Knockandos 12-åriga whisky ser vi också texten "endast 6 kvar i lager - beställ snart" - en problematisk formulering som kanske inte rimmar med den svenska alkohollagen, enligt Systembolaget.

Den här sortens marknadsföring skulle inte heller anses vara tillåten enligt alkohollagens krav på särskild måttfullhet, säger Therese Elmgren.

"Inte längre tillgänglig"

Med facit i hand verkar dock Amazon inte vara ett dugg intresserade av att konkurrera med monopolet. Detta trots att Vivino nyligen vunnit i Patent- och marknadsdomstolen mot Systembolaget - en dom som också är överklagad. Istället valde man att helt enkelt släcka ned möjligheten att klicka hem de starka dropparna.

Tredjepartssäljare är fristående företag som ska följa våra riktlinjer för att få sälja i vår butik. De som inte gör det kommer att bli föremål för åtgärder, även potentiellt att få sitt konto borttaget. Produkten i fråga är inte längre tillgänglig, säger en talesperson för Amazon.

Annons