Staden fyller 400 år – e-handlare får unik roll i firandet

"Självklart att fira jubileet".

Den 4 juni fyller Göteborg 400 år. Det ska självklart firas och som en del i festplanerandet har Göteborgs stad inlett samarbeten med en handfull företag. Ett av dem är e-handelsföretaget Historly, som säljer posters och tavlor med historiska motiv.

Tillfället till ära har Historly, tillsammans med företaget Sjöberg Bildbyrå, lanserat en specialframtagen kollektion som fokuserar helt på Göteborgs historia. Motiven har dessutom tryckts på "ett av världens mest exklusiva papper", som ska hålla i över 60 år.

Annons

För oss var det självklart att fira jubileet och samarbeta med Göteborgs stad - vi som har grundat Historly är båda från Göteborg och är oerhört stolta över det. Kollektionen väcker känslor och är redan mycket älskad av våra kunder. Det är häftigt att se kontrasterna i en bild från sent 1800-tal jämfört med hur det ser ut idag, säger David Spennare, medgrundare på Historly, i ett pressutskick.

Historly grundades av David Spennare och Hanna Hedin 2019. Deras mål har sedan starten varit att lyfta fram fotografier och målningar som har ett nordiskt kulturarv.

Västra Hamngatan i Göteborg 1897 - ett av motiven i den nya kollektionen

För att hitta de bilder som så småningom läggs ut som posters på sajten, går duon bakom Historly ibland igenom tusentals bilder. Därefter väntar efterbehandling av bilderna. Eftersom de är gamla kan till exempel skador behöva rättas till och färger återställas.

Detta kan ibland ta flera timmar. Sist börjar arbetet med det viktigaste steget - historien bakom bilden. För oss är bilden bara en del av upplevelsen. De flesta bilder har en historia som är värd att lyftas fram. Det är det som gör oss unika och varför vi kan säga att vi erbjuder mer än bara posters, avslutar David Spennare.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!