Stardoll lyckas med det omöjliga

Spel- och modecommunityn Stardoll slipper betala moms i Sverige när den redan är betald i ett annat land. Det kan verka självklart men för alla som interagerat med skatteverket vet att det sällan är något som är självklart gällande skatteregler.

Stardoll som är verksam i flera EU-länder har ofta hamnat i kläm mellan olika skattemyndigheter och många gånger tvingats betala dubbel moms på sin försäljning. Sedan 2008 har Stardoll betalat 20 miljoner kronor i dubbel moms.

Annons

I går meddelade dock regeringen att de beslutat att bifalla Stardoll AB:s överklagande av Skatteverkets beslut gällande befrielse från moms. Regeringsbeslutet gäller dock bara ett land (Storbritannien) och en specifik tidsperiod. Hur mycket pengar som Stardoll kommer få tillbaka är ännu inte fastställt. Stardolls VD, Mattias Miksche, har följande kommentar till Di.se:

– Det är skönt att se att förnuftet har segrat. Vi trodde alltid att det skulle lösa sig, men det verkade mörkare och mörkare ju högre upp ärendets drevs i skatteorganisationen.

Tidningen Market skriver följande om ärendet:

"Trots att dispensbeslutet är ett beslut i ett enskilt fall är det av stort principiellt intresse då många andra företag hamnat i samma momsfälla. Dataspelsbranschen är en av de mest utsatta."

Mattias Miksche avslutar även med följande kommentar:

– Om det här betyder att vi har hjälpt till att få en massa företag att stanna i Sverige är jag väldigt nöjd.

Vi ger en guldstjärna till Stardoll för att de orkade ta ärendet hela vägen, men ligger man ute med 20 miljoner är man förmodligen ganska motiverad.

Källa (di)
Källa (market)

Annons

Annons