Stark kritik mot Zalandos lager: “Vi har inlett en utredning“

“Tar den senaste tidens anklagelser på största allvar”.

Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) framför stark kritik mot arbetsförhållandena på Zalandos lager i Brunna, utanför Stockholm. Redan i slutet av 2019 ska arbetare ha gått ut i media och kritiserat förhållandena på lagret och nu går SAC ut och meddelar att anställda på lagret kräver eget kollektivavtal.

Nästan två år efter artikeln i Aftonbladet har förhållandena inte blivit bättre, snarare värre. Arbetsplatsen har saknat lokala skyddsombud. Under tiden har ZADS (fackklubben Zalandoarbetares driftsektion) återkommande lyft missförhållanden i förhandlingar och krävt åtgärder för att avhjälpa arbetsmiljöproblem så som trakasserier, stress och förslitningsskador. ZADS har under tiden försvarat fyra avsked av fackligt aktiva. Samtliga avskedanden har helt saknat saklig grund, skriver SAC i ett pressmeddelande.

Annons

Den tredje juli i år ska flera anställda ha gått ut i Expressen och vittnat om förhållandena på lagret som nämns som “modernt slaveri”. Zalando har nu svarat på kritiken.

För Zalando är det mycket viktigt att erbjuda alla medarbetare goda och säkra arbetsförhållanden. Detta gäller för såväl egna anställda som anställda hos våra partnerföretag. Vi tar den senaste tidens anklagelser på största allvar och har inlett en utredning tillsammans med Ingram Micro som driver vårt logistikcenter i Brunna, skriver företaget i ett pressutskick.

Enligt e-handlaren så genomför man regelbundet kontroller för att säkerställa att Zalandos standarder följs på alla deras olika logistikcenter.

Om vi får indikationer om att våra överenskomna sociala standarder inte efterlevs, inleder vi omedelbart en utredning. Vårt mål är att hitta lösningar som ser till våra egna och våra samarbetspartners medarbetares bästa, samt att genomföra åtgärder som säkerställer detta på lång sikt.

Annons