Starka reaktioner efter nekad E-handelsutbildning

Postorderstaden Borås som numera satsar stort på e-handel har blivit nobbad en utbildning i just e-handel. Detta stod klart i fredags och reaktionerna ifrån e-handelsintressen i Borås har minst sagt varit starka.

Borås yrkeshögskola hade inför denna ansökningsperiod sökt sju olika YH-utbildningar. Man fick avslag på fyra och en av dessa var en utbildning inom e-handel som flera hade hoppats på. Bo Lindell, tidigare VD för Svensk Distanshandel, och numera ordförande i intresseorganisationen E-handelsstaden Borås, kallade det hela för ett stort slag på käften.

Samtidigt som Borås nekades fick Göteborg, Stockholm och Uddevalla sina e-handelsutbildningar godkända. Motiveringen till nekandet ifrån myndigheten för yrkeshögskolan var följande:

Annons

"Myndigheten bedömer att andra utbildningar inom andra yrkesområden i högre grad svarar mot arbetsmarknadens behov av kvalificerad arbetskraft. Förutsättningarna upplevs inte i lika hög grad som för andra sökta utbildningar."

Många är överraskade

Jonas Ogvall som är VD för den svenska branschorganisationen Svensk Digital Handel, som har sitt säte i Borås, undrar om myndigheten har någon koll på vad som händer i staden.

– Har de inte tittat på hur det ser ut i Borås? Det finns inget ställe i Sverige som har en så koncentrerad verksamhet när det gäller digital handel, säger Jonas Ogvall till Borås Tidning.

Ellos som satsar stort på en omorganisering till renodlad e-handel, och nyligen köpte upp StayHard, tycker även de beslutet är konstigt.

– Kompetensfrågan är väldigt viktigt för oss på Ellos Group och för hela vår bransch. I dag så ser vi en tydlig brist av digital- och e-handelskompetens. Vi är överraskade och förvånade över avslaget, denna utbildning är en viktig del för att få den kompetens som behövs framöver, säger Johnny Eriksson, HR-chef på Ellos.

Hoppas på omprövning

På Borås Högskola ställer man sig även frågande till detta beslut.

Annons

– Det innebär att lilla Uddevalla med mycket svagt näringsliv får det här beviljat. Medan vi som har NetOnNet, Ellos, Consortio Fashion Group med flera inte får det. Det är minst sagt anmärkningsvärt, säger Johan Drotz, Utbildningssamordnare på Borås Högskola.

Nu ska man inom Borås försöka få myndigheten att ompröva sitt beslut.

– Nu ska vi ta en diskussion med myndigheten och påtala det behov som finns i Boråsområdet, och att all handel faktiskt är digital i en eller annan form. Jag ser med tillförsikt fram emot att myndigheten ska ompröva sitt beslut, säger Jonas Ogvall.

 

Källa: BT.se (1, 2)

Annons