Startup för återvunnet mode får in kapital av Zalando och H&M

Gör gamla kläder till nya.

Zalando har gått in med kapital i tjänsten Ambercycle, som beskriver sig som ett "material science company dedicated to ending waste in the fashion industry". Företaget utvinner polyesterharts från gamla textilier, och använder sedan det utvunna materialet till att tillverka nytt tyg.

Zalando avslöjar inte storleken på sin investering, men modejätten har sedan tidigare ett uttalat mål om att år 2023 ha förlängt livet på minst 50 miljoner modeprodukter. Den här investeringen uppges vara en del i det arbetet. Bland övriga investerare i samma finansieringsrunda, som totalt drog in 21,6 miljoner dollar, syns till exempel H&M-gruppen och den danska modejätten Bestseller.

Annons

Ambercycle grundades 2015 av Shay Sethi och Moby Ahmed, som ville bidra till en mer cirkulär modebransch.

Modebranschens övergång till cirkulära affärsmodeller är oundviklig. Vi bygger ett ekosystem i vilket material kan existera i harmoni med människan och miljön, säger Ambercycles vd Shay Sehti i ett pressmeddelande.

Ambercycle har hittills genomfört samarbeten med bland andra H&M och det Los Angeles-baserade märket Justin Mensinger. Det nya kapitalet ska användas till att skala upp produktionen av textilier tillverkade av återvunnen polyester.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!