Statlig e-legitimation rycker närmare – kräver mer av BankID

"Viktigt att det finns en robust och säker e-legitimation".

En statlig e-legitimation kan bli verklighet. Nu har i alla fall regeringen lämnat i uppdrag till Myndigheten för digital förvaltning och Post- och telestyrelsen att undersöka möjligheterna för och lämna förslag på just en sådan.

Det meddelade finansmarknadsministern Max Elger (S) och energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) i dag. Bakgrunden är att man vill ta krafttag mot organiserade bedrägerier.

Annons

I det alltmer digitaliserade samhället blir det svårare att klara sig utan tillgång till e-legitimation. Det är därför viktigt att det finns en robust och säker e-legitimation som fungerar även i höjd beredskap och i tider av kris, skriver regeringen och fortsätter:

Mot den bakgrunden och för att bland annat förebygga och förhindra bedrägerier har regeringen gett Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att analysera och beräkna kostnader för att ta fram, vidareutveckla och förvalta en statlig e-legitimation.

Men det är inte det enda uppdraget som delats ut. Man vill även undersöka ett möjligt krav på att e-legitimationstjänster, som BankID, ska lämna uppgifter om misstänkt penningtvätt till Polisen och Säpo. Åtgärder som särskilt efterfrågats av dessa.

Utredningarna ska vara klara och redovisas 31 maj 2023, respektive augusti 2024.

Annons