Stor pappersgrossist kastar ut E-handelsleverantör

Den svenska pappersgrossisten Papyrus stoppar utvecklingen av sin nya e-handelsplattform. Efter att man upptäckt allvarliga problem säger man upp kontraktet med konsultfirman Accenture. Och det här är inte första gången konsultfirman är inblandat i ett misslyckat jätteprojekt.

Mölndalsbaserade Papyrus slänger ut konsultbolaget Accenture och stoppar utvecklingen av sin nya e-handelsplattform. Anledningen är att man upptäckt ”allvarliga problem med den kod och de lösningar som skapats”. Något som ska skapa ”mycket betydande förseningar”.

Enligt Computer Sweden är det konsultfirman Accenture som ligger bakom utvecklingen och leveransen av e-handelsplattformen, E-Business 4.0, som skulle baseras på Hybris plattform.

Annons

Papyrus som omsätter 1,8 miljarder kronor, varav 40 procent utgörs av e-handel, kommer nu att fortsätta använda sin nuvarande plattform, E-Business 3.0, medan de undersöker om det är möjligt att använda några av de lösningar som Accenture tagit fram. Man planerar också att kräva konsultfirman på kompensation.

Inte första missen

Och det här ska inte vara första gången som Accenture är inblandat i ett misslyckat it-projekt enligt Computer Sweden. Bland annat ska man ha bidragit med konsulter till ett flerårigt projekt med Nordea som kostade 5 miljarder kronor.

Planen var att skapa en gemensam it-lösning för Nordeakoncernen, men man lyckades inte ens få till ett gemensamt kundregister för Sverige, Danmark, Norge och Finland. Accenture har även varit inblandade i Polisens rapporteringssystem Pust och SEB:s misslyckade satsning på en ny Internetbank.

I september 2008 avslöjade Computer Sweden även hur Försäkringskassan och Accenture hade stora problem med att utveckla ett tandvårdssystem på SAP. 2012 kom det fram att Försäkringskassan ska ha betalat 400 miljoner kronor till Accenture under drygt tre år.

Myndigheten fick bland annat stark kritik för sitt sätt att upphandla konsulttjänster från Riksrevisionen och Accenture gick året efter med på att betala tillbaka 10 miljoner kronor.

Källa: Computer Sweden

Annons