Stort e-handelskaos i jakten på konsolerna: ”Megabrist”

De sålde allt på två minuter.

Klockan 22.00 höll Sony en presentation och avslöjade priset på sin nya spelkonsol, Playstation 5. Bara någon timme senare brakade helvetet lös när alla ville förbeställa. Sedan dess har det varit fullt kaos. Folk har rusat till e-handlarna och försökt beställa av hjärtans lust, men har i de flesta fall bara mötts av möjligheten att boka. Ofta till ett platshållarpris. Anledningen är att flera av e-handlarna inte hade hunnit få någon information från sina distributörer, trots att förbeställningarna enligt uppgift skulle dra igång under torsdagen.

Det finns ingen info och det kommer att vara megabrist globalt. Vi får så lös information, så vi har ingenting riktigt att gå på i dagsläget, säger Erik Wickman, vd på Inet, till Ehandel.

Annons

Han försäkrar däremot att åtminstone några av de som förbokat kommer att kunna få sin konsol på releasedagen den 19 november, men säger också att ingen återförsäljare kommer att kunna möta efterfrågan till fullo.

Det är en väldigt eftertraktad produkt som de också har prissatt väldigt aggressivt och Norden är väl kanske inte högst upp i näringskedjan. Men vi kämpar på för att få så mycket som möjligt. Och ju mer förbokningar du har desto mer kommer du att bli tilldelad, fortsätter han.

Hos Webhallen har det varit ett enormt tryck på kundservice och när man får frågor på Twitter om hur mycket man kommer att ta betalt för konsolerna svarar man kort:

Vi väntar på information från vår distributör. Så hold on, vi jobbar på det!

Tog slut direkt

Elgiganten tog emot förbeställningar på sin hemsida idag och det dröjde inte länge förrän de spelsugna kunderna hade lagt vantarna på dem. Där har man sålt till priset av 5999 kronor för versionen som tar fysiska skivor och 4999 kronor för den digitala varianten. Det innebär att den dyrare varianten av Playstation 5 säljs till ett högre pris än konkurrenten Microsofts motsvarighet, Xbox Series X, som går för drygt 5600 kronor trots att priset är satt till 499,99 euro för båda.

I dag släppte vi förbeställningen av Playstation 5 och på bara två minuter hade hela vår första batch blivit uppbokad. Vi kommer få in fler så småningom, men just nu är den tillgången vi har fått bekräftad uppbokad, säger Li Persson, pressansvarig på Elgiganten.

"Tillgången är begränsad"

Även hos CDON tog det bekräftade antalet enheter man blivit tilldelade slut fort.

CDON har förbokat upp den tillgång vi fått - det gick på ett dygn! Priset ligger på 5990 kronor för den vanliga och 4990 kronor för den digitala (utan möjlighet att ta fysiska spelskivor), säger Alexandra Jerrebo, pressansvarig på CDON.

Annons

Tillgången på den nordiska marknaden är begränsad. Vi kör kösystem för alla som bokat, men när vi ser att vår tillgång inte räcker så slutar vi ta bokningar eftersom en bra kundupplevelse är viktigt.

Annons