Styrelseledamot i Systembolaget vill införa riktig E-handel

Folkpartisten Carl B Hamilton, som även är styrelseledamot i Systembolaget, tycker det är dags för bolaget att börja med en modern e-handel där hemkörning till dörr skulle ingå.

Hamilton menar på att Systembolagets tillgänglighet är för dålig med dagens öppettider som är reglerade via riksdagsbeslut. Detta sägs vara otidsenligt för ett företag som skall ge perfekt service. Systembolaget skall, som vi vet, inte jobba mot ökad försäljning utan endast mot bättre service. Det är här Hamilton tycker att Systembolaget gör ett dåligt jobb genom att inte erbjuda en riktig e-handel.

Annons

Han menar också att det inte är ett motargument att en väl fungerande e-handel med hemkörning skulle främja alhoholkonsumptionen eller bidra till någon spontanfylla. Carl Hamiltons förslag innefattar en leveranstid på 2-4 dagar och legitimationskontroll vid dörren, där mottagaren även måste vara nykter. Det handlar alltså om välplanerade inköp. Gällande kostnaden för hemleveransen har Carl följande att säga:

”Den extra kostnaden för hemleverans ska inte bäras av butikskunderna. Priset vid dörren ska vara ett rent kostnadspåslag. Det får inte sättas så lågt att bolaget kan sägas missbruka sin monopolställning och därmed konkurrera ut de under senare år nytillkomna privata vinimportörerna, som också levererar till dörren (från lager i utlandet).”

Samtidigt som Hamilton menar på att en välfungerande e-handel inte skulle vara något negativt så svarar nykterhetsorganisationen IOGT-NTO med följande kommentar:

”Det här kan bli spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna. Monopolet är inte hotat för att det är impopulärt. Tvärtom, sju av tio svenskar tycker att Systembolaget är toppen som det är.”

De tycker helt enkelt att Carl Hamilton går för långt i sitt förslag. Något som kan tyda på hur långt Hamiltons förslag har att gå innan det kan bli verklighet. Läs hela Carls debattartikel här hos DN Debatt.

@Fotograf Peter Knutson

Annons