”Svensk e-handlare med svenska produkter” visade sig vara dansk

RO fäller.

Den som besöker e-handlaren Coolbrush.se möts, på sajtens första sida, bland annat av en ruta med en svensk flagga och texten "Svensk butik, Svensk produkt, Svensk design och Svenska företag". Längre ner på sidan finner man även texten "FashionCurler är en svensk nätbutik som säljer den ursprungliga FashionCurler", och i närheten finner man företagsadressen, momsregistreringsnummer, annonsörens e-postadress och telefon­nummer.

Det som är intressant i fallet är att alla dessa uppgifter hänvisar till Danmark, vilket har upprört minst en besökare som tog det hela vägen till Reklamombudsmannen.

Annons

Reklamen är vilseledande eftersom det står att det är ett svenskt företag med svenska produkter och svensk design, men produkten är från Kina och företaget ligger i Danmark, skriver personen i anmälan till RO.

RO vände sig till e-handlaren för att ge företaget chans till att yttra sig i frågan men det har man valt att avstå från. Därför har Reklamombudsmannen gått vidare i sin bedömning.

Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar reklamen som att den mark­nadsförda produkten är tillverkad och designad i Sverige samt marknadsförs av ett svenskt företag. Annonsören har inte styrkt detta. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Annons