Svensk Handel: “Dagarna efter jul blir avgörande”

“Hade behövt en ännu starkare försäljningsmånad”.

Svensk Handel släpper nu en julspecial av sin moderapport Stilindex. Rapporten täcker den intressanta perioden 1 december till 18 december. Har kunderna fortsatt att handla efter köpfesten i november eller är det dött ute i handelsstugorna?

Tyvärr så tyder Svensk Handels siffror på att köpsuget är dämpat på grund av de tuffare ekonomiska tiderna. Men allt ska inte peka nedåt.

Annons

Tuffa tider till trots är allt inte nattsvart. Skohandeln ökar under perioden med 2,5 procent, jämfört med samma datum föregående år. Att en ökning sker kan tillskrivas faktumet att stora delar av Sverige under tidigare delen av december möttes av rejäla snöfall, vilket medförde att fler gav sig ut i handeln för att handla skor och kängor anpassade för årstiden, skriver man i samband med rapporten.

Klädhandeln visar dock upp en minskning med -4,1 procent under samma period.

Trots att situationen för många i branschen är tuff just nu så vet vi med oss att december historiskt är en stark försäljningsmånad, så det är en tuff jämförelsemånad. Med det sagt hade nog många inom såväl kläd- som skohandeln behövt en ännu starkare försäljningsmånad, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel är dock tydliga med att påpeka att allt inte är över, eftersom rapporten bara täcker fram till den 18 december.

De sista dagarna innan jul, då vi handlar de sista julklapparna, brukar alltid vara intensiva dagar för handeln. Vi tror absolut att klädesplagg, eller ett par skor kommer att ligga under granen i år också. Framöver väntar också mellandagsrean och förberedelserna inför nyårsafton, så vi hoppas att modehandeln överträffar den prognos vi presenterar i dag, säger Sofia Larsen.

Annons