Svensk Handel: “Månadens siffror är oroväckande svaga”

"Slår hårt".

I september så visade allt på plus för modehandeln, enligt Stilindex. Men nu är det andra tongångar när Svensk Handel analyserat oktober månad.

Månadens siffror är oroväckande svaga. Effekterna av inflation och höga räntor gör att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Det slår hårt mot en redan hårt prövad modehandel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar till Stilindex.

Annons

Klädhandeln ökar i och för sig, men det är endast med 0,2 procentenheter och skohandeln faller rejält med -5,8 procentenheter. Siffrorna gäller butiker och e-handel. En viss del beskylls vädret för.

Modehandeln påverkas i hög utsträckning av vädermässiga förhållanden. Oktober var varmare än normalt, vilket gjort att inköpen av varmare jackor och skor fortfarande låtit vänta. Många gånger är det först när strumporna blir blöta på vägen till jobbet som vi inser att vinterskorna behöver inhandlas, säger Sofia Larsen.

"Avgörande för butikers överlevnad"

Nu sägs Black Week och julhandeln bli “mycket viktiga för branschen”, enligt Svensk Handel.

Nu stundar Black Friday och julhandeln som brukar ge modehandeln en välbehövlig skjuts försäljningsmässigt. Vi hoppas att så även blir fallet i år. Med en långdragen pandemi bakom oss, och allt tuffare ekonomiska tider att vänta, blir en lyckad julhandel avgörande för många butikers överlevnad, säger Sofia Larsen.

Annons