Svensk Handel till attack mot gränskontrollerna: ”Politisk gisslan”

"När det nordiska samarbetet behövdes som mest har det visat sig fungera som sämst".

E-handeln har gått som tåget i pandemin, men i den fysiska handeln har det sett mörkare ut. Allra värst har det kanske varit för handeln i de regioner som ligger nära våra grannländer. Enligt rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi”, som togs fram i mars av Svensk Handel i samarbete med Region Värmland och Västra Götalandsregionen, har vissa handlare i de berörda gränskommunerna tappat 90 procent av sin försäljning under pandemin.

I höstas släpptes flera restriktioner och det blev åter lättare att ta sig över gränsen mellan Norge och Sverige för att handla. Nu har dock smittspridningen ökat igen och på flera håll råder nu nya inreserestriktioner. Något som har fått Svensk Handel att reagera. I ett pressmeddelande anklagar branschorganisationen både Norge och Sverige för att "försätta gränshandeln i dvala".

Annons

Pandemins utmaningar måste mötas gemensamt mellan Sverige och Norge. Gränshandeln är för betydelsefull för att få tas som politisk gisslan, i stället för att hindra utbytet mellan våra länder borde fokus ligga på att stärka det nordiska samarbetet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar.

När det nordiska samarbetet behövdes som mest har det visat sig fungera som sämst. När man borde arbeta tillsammans och utveckla umgänget i gränsområdena tenderar fokus från både norsk och svensk sida ligga på att stapla gränshinder på varandra.

År 2019 spenderade norska besökare nästan 28 miljarder kronor i den svenska detaljhandeln, enligt Svensk Handels siffror.

I orter som Strömstad, Charlottenberg, Årjäng, Långflon, Storlien och Riksgränsen hotas nu jobb och företagande såväl på kort som lång sikt. Detta handlar om mer än handel, det handlar om framtiden för hårt drabbade kommuner utmed gränsen mot Norge. Jag undrar om våra beslutsfattare verkligen förstår hur mycket som står på spel i dessa ofta glest befolkade delar av vårt land, avslutar Mats Hedenström.

Annons