Svenska Apotea först i världen med integrerat robotplock i AutoStore

Sveriges ledande nätapotek Apotea har under hösten 2022 helautomatiserat sitt logistikcenter för att snabbt, enkelt och smidigt kunna leverera ca 50 000 beställningar om dagen. Hela processen är integrerad och det är första gången i världen som den unika plockroboten eOperator integrerats med en AutoStore-lösning.

Apoteksprodukter är ett av de snabbast växande segmenten inom både svensk och europeisk e-handel. Apotea.se är Sveriges största nätapotek, med landets mest heltäckande sortiment av receptfria produkter och receptbelagda läkemedel.

Under pandemin tittade vi på att bygga ut kapaciteten för att kunna gå från att leverera 50 000 ordrar till 100 000 ordrar. Det var då vi började titta på Element Logic och AutoStore. När vi bestämde oss för att installera AutoStore var det just förmågan att kunna robotisera plockningen som var en av drivkrafterna, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Ledande kundupplevelse genom automatisering

Apotea strävar efter att leverera den bästa kundupplevelsen i branschen, genom snabba och exakta leveranser. I Apoteas logistikcenter i Morgongåva har företaget investerat i automation från Element Logic, som hanterar hela lagerprocessen. Målet är att optimera leverans, effektivitet och att kunna klara av stora variationer i inkommande order. Installationen är resultatet av ett internationellt samarbete mellan Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics och Apotea. I slutet av 2022 träffades alla vd:s och grundare från respektive företag på Apotea för att inviga lösningen.

– För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar, säger Pär Svärdson.

Plockroboten eOperator – en unik automationslösning

Med installationen av eOperator investerar Apotea i världens mest avancerade plockrobotlösning. Genom att använda robotar som plockar från en AutoStore, helautomatisk 24/7, även i mörker, blir man pionjärer internationellt. eOperator väljer automatiskt det bästa sättet att hantera en vara genom maskininlärning, vilket ökar såväl orderkapacitet som godshantering och leveranstid.

– eOperator öppnar upp för att kunna leverera snabbt till kund, även nätter och helger. Då får vi en 24h drift som är helt exceptionell. Vi får en bättre effektivitet, snabbare leveranser, allt blir billigare och effektivare. Då blev det naturligt att säga; ja men nu kör vi, fortsätter Pär Svärdson.

Sveriges mest hållbara e-handel vill bli bättre

Apotea är inte bara Sveriges marknadsledande apotek online, det är också landets mest hållbara e-handelsföretag enligt Sustainable Brand Index 2020 och 2021. Apoteas mål är att minska klimatavtrycket genom hela kedjan från produktion till slutkonsument. På taket av deras logistikcenter hittar du en av Sveriges största solcellsanläggningar, som försörjer hela AutoStore-systemet.

– Vårt mål är att bli Sveriges mest hållbara företag, och det är ett både bombastiskt och ambitiöst mål. Det är viktigt för mänskligheten, för vår miljö, men också för att vara konkurrenskraftiga; jag tror att framtidens kunder kommer att kräva ett helt annat förhållningssätt till hållbarhet av företag än vad de gör idag, förklarar Pär Svärdson.

Så fungerar Apoteas automation 

AutoStore är en modulär och skalbar robotlösning för effektiv lagring av produkter. Jämfört med ett manuellt lager är plockprestandan tio gånger högre med AutoStore. Systemet består av ett rutnät, där robotar plockar och levererar varor via de smartast möjliga vägarna. Robotarna arbetar dygnet runt och laddar sig själva vid behov. I Apoteas karusellportar levereras det plockade godset till både mänskliga operatörer och tre plockrobotar, eOperators.

– Apotea har gjort en fantastisk tillväxtresa inom svensk e-handel och genom att koppla ett AutoStore-system med Element Logics smarta plocklösning, eOperator och annan automation kan vi hjälpa dem att fortsätta erbjuda sina kunder både snabba och exakta leveranser samt förbättrad orderkapacitet och godshantering, förklarar Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige.