Search
Search
Close this search box.
ANNONS

Svenska strategin delar e-handlarna: "Covidpass bör slopas"

Restriktioner och covidpass är heta potatisar i e-handeln
Istock
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

Branschens reaktion efter danska beskedet.

ANNONS

Pandemin rullar vidare och kastar oss mellan hopp och förtvivlan. Men de senaste veckorna har tongångarna ljudit allt positivare. Den nya varianten omikron smittar många, men är mildare.

Nu håller alla tummarna för att viruset inte muterar till en aggressivare variant. Och att pandemin övergår till mer av en så kallad endemi. Det är ett läge där viruset är mer att betrakta som ett virus bland andra – och att spridning bara tillfälligtvis blossar upp inom begränsade grupper människor. Hur det blir med den saken återstår att se.

Danmark vill slopa

Men den socialdemokratiska danska regeringen gillar utvecklingen. Den går åt rätt håll, anser den. Och på tisdagen meddelade landets statsminister Mette Fredrikdsen att Danmark är redo att slopa alla corona-restriktioner vid utgången av januari, rapporterar Jyllands-Posten. Hon ska imorgon onsdag hålla en presskonferens i ämnet.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, applåderar det danska beskedet och hoppas på liknande tongånger i Sverige framöver.

Det är ett land som har mycket gemensamt med Sverige och det sänder tydliga signaler till omvärlden. Inom en inte allt för avlägsen framtid kanske restriktionerna även slopas här, säger Mats Hedenström till Ehandel och fortsätter:

Alla mår bäst av att leva i ett öppet samhälle och vi har nu haft två år av stort mörker. Det är restriktioner vi har behövt ha. Men nu väntar handeln på ljuset i tunneln, inte minst affärsmässigt, där modehandeln tagit mycket stryk.

"Betyder mycket"

Med slopade restriktioner kan det dock snabbt vända uppåt, även för de fysiska modebutikerna, när "många behöver se över sina vårgarderober".

Att restriktionerna återinfördes igen innan jul blev ett dråpslag för handeln. Och många kämpade med att hålla näsan ovanför vattenytan.

Samtidigt så skedde en relativt snabb återgång till den fysiska handeln när restriktionerna slopades i september, för att sedan ligga kvar till den 23 december.

Januari och februari ärgenerellt utmanande månaderför handeln. Det som kan ändra på detta är rejält vinterväder i landets södra delar, som brukar innebära ett uppsving av skor-och vinterkläder, något som gynnar modehandeln. om det inte blir en köldknäpp och vi måste köpa vinterskor.

Men oavsett läget i handeln – behövs det nya positiva signaler till branschen, tillägger han.

Att mentalt återfå tron på framtiden betyder väldigt mycket just nu.

Men är det rimligt slopa restriktionerna, om det snart skulle bli verklighet i Sverige, givet den snabba och stora smittspridningen just nu?

Merparten av befolkningen är vaccinerad. De flesta med två doser och allt fler med tre. Det förefaller också som att den nuvarande varianten inte hellergör människor lika sjuka som dess föregångare. Med det i beaktning känns det åtminstone som att förutsättningarna finns för att i någorlunda närtid lätta och avveckla nuvarande restriktioner

Vad har handeln lärt sig under pandemin, tror du?

Det finns många saker vi lärt oss som det inte finns någon anledning att sluta med. Det gäller exempelvis god handhygien ute i butikerna. En annan lärdom är att handeln alltid ska möta kunderna så brett som möjligt. Om man i grunden är e-handlare finns det all anledning att även möta kunder i fysisk form – och vice versa. Slutligen är det värt att ta med sig att handeln ställde om snabbt och effektivt. Våra handlare har verkligen tagit sitt ansvar genomgående under pandemin.

Revolution Race-vd:n applåderar

Även Pernilla Nyrensten, vd och medgrundare av Boråsbaserade e-handlaren Revolution Race som säljer funktions- och fritidskläder – säger att hon skulle välkomna om den svenska regeringen bestämde sig för att slopa restriktionerna i närtid.

Sverige har hittills varit mycket skickliga på att ta de rätta besluten kring hur vi hanterar pandemin. Vi är en av de minst drabbade länderna i världen, på grund av att vi inte stängt ner samhället i samma utsträckning som resten av världen, säger Pernilla Nyrensten och fortsätter:

Omikron är den dominerande varianten just nu och den är i stort sett ofarlig och bör liknas vid en vanlig influensa. Covidpass hjälper inte tyvärr, och bör således slopas, hävdar hon.

Apotea-VD: Olika krav

Men Apoteas grundare och vd Pär Svärdson håller inte med. Han vill i stället se gradvis lättade restriktioner för de som är vaccinerade – samtidigt som de som är ovaccinerade påförs tuffare restriktioner.

Man borde verkligen parallellt jobba hårt för att de som inte är vaccinerade går och vaccinerar sig. För annars kommer vi att ha pandemin "for life", säger han och fortsätter:

Vi måste ha en väg mot ett normalt samhälle, men den vägen måste upprättas genom att man gör en åtskillnad mellan de som vaccinerar sig och de som inte vill det. Sedan finns det förstås de som har medicinska anledningar att inte vaccinera sig.

Vill se vaccinpass

Pär Svärdson vill se vaccinpass på exempelvis gym, restauranger och konsertanläggningar. Han tror att det även skulle skapa incitament för ovaccinerade grupper att faktiskt vaccinera sig.

På Apotea får man inte besöka oss om man inte kan uppvisa vaccinpass. Det gäller även alla våra konsulter. Vi har även det kravet på våra anställda och alla medarbetare måste covid-testa sig innan de går till jobbet, säger han och fortsätter:

Det här är ett knepigt virus där man kan mildra restriktionerna för de som är vaccinerade, men inte för övriga, anser jag. Men om du exempelvis har tagit dina tre doser – och det därmed är liten risk att du blir smittad eller åtminstone allvarligt sjuk – så ser jag inte någon anledning att ha några omfattande restriktioner för dem.

Dela artikeln:

Search

Nyheter

Tjänster

Om Ehandel

Nyhetsbrevet som håller dig uppdaterad!