Svenskarna har E-handlat julklappar för en miljard

E-julhandeln har fått en bra start. Enligt en ny undersökning från PostNord har 1,1 miljoner svenskar redan handlat julklappar på nätet för drygt 1 miljard kronor. De julklappar som säljer bäst på nätet hittills är böcker, kläder och leksaker.

En allt större andel av svenskarnas julklappsinköp sker via nätet. Redan i slutet av november har 16 procent av konsumenterna handlat julklappar på nätet för i genomsnitt 974 kronor. Det är framförallt kvinnor och unga som redan gjort sina julklappsinköp online.

I måndags hade 37 procent av konsumenterna handlat julklappar, i fysiska butiker och/eller online, till ett värde av drygt 3 miljarder kronor.

Annons

Och med tanke på att 1 miljard av dessa spenderats på nätet innebär det att ungefär 35 procent av alla julklappsinköp har skett online.

– Allt fler väljer att handla sina julklappar tidigt hemma i lugn och ro framför datorn och få dem levererade hem av sin brevbärare eller till ett postombud nära hemmet. Vi levererar redan nu rekordmånga e-handelspaket till de svenska hushållen och går nu in årets mest intensiva period, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

E-handelns dag heter vad?

Av undersökningen framgår också att 44 procent av de svenska konsumenterna kommer att handla julklappar på nätet för 4,6 miljarder kronor i år. Det är en ökning från 4,1 miljarder kronor 2012 och 3,1 miljarder kronor 2011.

I dag kraftsamlar även flera svenska e-handelsföretag för att få fler konsumenter att välja nätet för sina julklappsinköp. Inspirationen kommer från USA där Black Friday och Cyber Monday varje år markerar startskottet för julhandeln.

I Norden har man döpt dagen till E-handelns dag och under 24 timmar sänker ett antal e-handlare sina priser rejält på flera produkter. Man verkar dock inte vara lika samlade och enhetliga som man först velat ge sken av.

Fanbärarna CDON pushar hårt för Black Friday på sina sajter samtidigt som Zalando verkar köra något de kallar Cyber Friday. På Lekmer är det ordet julyra man skyltar stort med.

Källa: Press

Annons
Annons