Svenskarna spenderar efter lättnaderna – de fick största lyftet

Viktigt trendbrott för sko- och modebranschen.

Sko- och modebranschen har varit under stenhård press sedan pandemin slog till med full kraft. Men nu verkar en ljusning vara på väg. Swedbank har tagit fram statistik utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay och här syns tydliga trender efter den 1 juni.

Omsättningen för kläder och skor ökade med 11 procent, jämfört med veckan innan. Jämfört med samma period förra året var klädförsäljningen hela 16,5 procent högre förra veckan. Däremot var den samtidigt 12 procent lägre än samma period 2019.

Annons

Det verkar som att lättnaderna har haft en snabb påverkan på konsumtionen, men det behöver inte vara kopplat enbart till det. Det kan också handla om att smittspridningen är på väg ned och att folk, på goda grunder, börjar ta sig lite friheter, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, till Ehandel.

Allra bäst har det istället gått för restaurang- och hotellsektorn, som ökade med 20 procent jämfört med veckan innan, 12 procent jämfört med 2020 och 1,3 procent jämfört med 2019.

Vi har haft några veckor med fint väder och det påverkar såklart restaurang- och hotellnäringen positivt. Det är däremot tveksamt hur butikshandeln och detaljhandeln mår, säger Andreas Wallström.

Annons