Svenskarna vill ha använda julklappar: “Lite av en paradox”

"Redan i augusti passerade vi talen från förra året".

Elektronikjätten Netonnet har tillsammans med Demoskop tagit tempen på begagnade julklappar. Kan svenskarna tänka sig att få en second hand-produkt i julklapp? Svaret är tydligen ja, men det finns ett problem.

Många bävar nämligen inför att ge bort något “pre-loved” som det ibland heter. Detta trots att 62 procent av alla svenskar säger att de kan tänka sig att få begagnade julklappar i år, enligt Netonnetons undersökning.

Annons

En psykologisk barriär vi måste ta oss över, konstaterar Netonnet.

Det är endast 40 procent som är villiga att ge bort något begagnat.

Detta är lite av en paradox, vilket illustrerar att många har ett öppet tänk när det gäller att äga och använda begagnade varor samtidigt som många verkar tro att andra inte är lika öppna för det. I en perfekt värld borde dessa proportioner vara lika, säger Kristina Wärmare, hållbarhetsansvarig på Netonnet.

Enligt Netonnet finns det nu många sätt att köpa begagnade varor på som säkerställer bra kvalitet, och med garantisystem som gör det till ett tryggt köp. Detta så att det blir lika säkert att handla begagnat som nytt.

Samtidigt ser Netonnet att kunderna allt mer byter in varor för att kunna finansiera nya inköp. Intresset för inbyten sägs just nu vara “rekordstort”, enligt elektronikhandlaren.

Redan i augusti passerade vi talen från förra året när det gäller antalet produkter som byttes in för att antingen få pengar tillbaka eller för att kunna delfinansiera ett nytt elektronikköp. Det verkar som att många har sett att det finns pengar att tjäna här. Dessutom är det hållbart och säkerställer bra hantering av begagnade prylar – antingen genom återanvändning eller återvinning, säger Kristina Wärmare.

Annons