Svensken ratar E-handeln enligt ny undersökning

Enligt en ny undersökning från SIFO väljer svensken bort e-handeln i år. Drygt en tredjedel av konsumenterna säger att de kommer handla mindre på nätet, eller inte alls under 2013. Samtidigt säger endast var femte konsument att de kommer att handla mer på nätet framöver.

Undersökningar om e-handelns framtid dyker upp med jämna mellanrum. Oftast är de positiva och visar på en fortsatt tillväxt, som HUI Researchs senaste, där näthandeln i ett möjligt scenario kan öka från 5 till 13 procent på fem år.

Men en nyligen gjord SIFO-undersökning på uppdrag av ZetaDisplay, visar en något dystrare prognos för den svenska näthandeln. I undersökningen säger 44 procent av Sveriges kvinnor, och 30 procent av Sveriges män att de kommer att handla mindre på nätet i år.

Annons

Fler än 80 procent av svenskarna säger att de föredrar att handla i fysiska butiker än på nätet om utbud och pris är detsamma. Männens butiksval avgörs av god service och fler än var fjärde svensk vill handla i en inspirerande butik och få hjälp och råd.

Mat lockar minst

Enligt Leif Liljebrunn, VD för ZetaDisplay, bekräftar undersöknings-resultatet den sociala aspekten av shopping hos människor.

– Kan en butik skapa en lustfylld helhetsupplevelse för kunden så ökar också försäljningen, det vet vi sedan tidigare. Till exempel genom att låta erbjudanden i butiken snarare vara anpassad information än reklam, exempelvis tips om matlagning upplever kunderna det som en service och blir nöjdare, säger Leif Liljebrunn.

Matkasseföretagen har sett en rejäl tillväxt senaste tiden. Men enligt Sifos undersökning är svenskarna mest skeptiska till att handla mat på nätet, hela 94 procent säger att det inte lockar.

– Människor handlar inte bara med ögat. Vår hörsel, doft och känsla för produkten är viktiga innan de fattar beslutet att köpa, säger Leif Liljebrunn.

Dock svarade hälften av de tillfrågade att de gärna köper tjänster på nätet, som resor, försäkringar och banktjänster. El- och hemelektronik samt vitvaror är andra saker som är populära att köpa på nätet. För er som är sugna på att kolla lite närmare på siffrorna i undersökningen kan ta en titt här.

Annons