Sverige får Europas modernaste plaståtervinning – Nestlé sponsrar

Världens största livsmedelsföretag Nestlé bidrar till ökad plaståtervinning - sponsrar TMR:s bygge av ny ultramodern anläggning i Ängelholm.

Nestlé, satsar inte bara stort på e-handel utan också på miljön. Företaget har satt upp tuffa och tydliga klimatmål och står bakom Europas modernaste återvinningsanläggning för plastförpackningar.

Som stor aktör på marknaden ska vi också ta stort ansvar och vår ambition är att göra hundra procent av våra förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara innan 2025. Den globala visionen är att inga förpackningar, där plasten utgör en stor del, hamnar på deponi eller som skräp. För att nå dit krävs en process och samverkan mellan flera olika aktörer, säger Cathrine Suter Ossborn, Nestlés nordiska kommunikationsdirektör.

Annons

Insamlings- och återvinningsföretaget, TMR, öppnar den första återvinningscentralen i Europa med möjlighet att återvinna den typ av plaster man tidigare inte kunnat ta hand om. Bakom satsningen står inte bara Nestlé utan även Naturvårdsverket.

Sverige får Europas modernaste anläggning

Vi bygger just nu en produktionslinje i Ängelholm under namnet Omni Polymers. Stödet från Naturvårdsverkets, ”Klimatklivet”, och ett sponsoravtal från Nestlé har bidragit till att den nya anläggningen blir verklighet, säger Sandreen Shaul, kommunikationsansvarig på TMR.

TMR skriver på sin hemsida att “Omni Polymers kommer kunna återvinna komplexa flexibla plastförpackningar, som idag eldas upp. Plastförpackningarna kommer där omvandlas till högkvalitativt granulat”.

De senaste åren har fokus i vår bransch legat på plast som en miljöbov. En av utmaningarna är att vi med dagens teknik endast kan återvinna en mindre del av plastförpackningarna som samlas in, säger Sandreen Shaul.

Nu ska plastbovarna stoppas

Att Nestlé ville sponsra anläggningen beror på de problem som finns kring plaster.

Vår stora utmaning är, som för så många andra livsmedelsföretag, plastlaminaten, som bland annat finns i våra kaffeförpackningar Zoegas och även i stor utsträckning i Purinas förpackningar för hund och kattmat. Det är en utmaning att hitta ett material som dels säkrar kvalitet, säkerhet och smak – och som också går att återvinna, säger Cathrine Suter Ossborn.

Ny teknik möjliggör alltså att plaster, som tidigare inte kunnat återvinnas, nu kommer kunna bli nya plastprodukter.

Vi vågade tänka nytt och tog steget framåt. Med ny innovativ teknik kommer vi från och med i år kunna erbjuda plastbranschen ett ekonomiskt och miljömässigt bättre alternativ till jungfruliga råvaror och se till att mer kan återvinnas till nya plastprodukter, skriver TMR, på sin hemsida.

Annons

"Full cirkuläritet"

TMR har använt sig av oberoende institut och potentiella kunder för att undersöka om anläggningen kommer att fungera på ett tillfredsställande sätt.

I samband med utvecklingen av vår produktionslinje har vi kontinuerligt tagit fram råmaterialprover som oberoende institut och potentiella kunder har fått testa med goda resultat. Därför vet vi att Omni Polymers utöver att vara kostnadseffektiv också kommer att göra klimatnytta från dag ett och radikalt minska utsläppen av koldioxid och därmed vårt lands klimatpåverkan, skriver företaget på sin hemsida.

Bygget pågår just nu för fullt.

Den kommer att stå klar i augusti i år. Tanken är att vi på TMR ser denna etablering som ett stort steg mot vår vision, full cirkuläritet. Anläggningen ger också möjlighet för fler svenska företag att vara med och se till att deras plastförpackningar får nytt liv, säger Sandreen Shaul.

Nestlé har fler återvinningsamarbeten runt om i världen.

TMR:s nya fabrik för plaståtervinning i Ängelholm är ett exempel på en sådan samverkan. Vi arbetar också med liknande samarbeten över hela världen. För oss på Nestlé är det viktigt att blicka framåt och se steget efter insamling, vi måste arbeta för att se till att plastförpackningar verkligen återvinns och inte bränns upp för att användas till energi.

Producentansvar

Nestlé är ju, precis, som alla producenter som verkar på den svenska marknaden, styrda av Sveriges förpackningsslag som infördes 1994.

Vi har ju ett direkt ansvar att säkerställa att vi använder så lite material som möjligt i våra förpackningar. Hittills är 87 procent av våra totala förpackningar och 66 procent av våra plastförpackningar återvinningsbara eller återanvändbara. Medan vi gör viktiga framsteg inom hållbara förpackningar, vet vi att mer behöver göras. Vår ambition är att skapa en cirkulär ekonomi där vi eliminerar avfall och återanvänder de resurser vi redan har, säger Cathrine Suter Ossborn.

Vi är otroligt stolta att Nestlé valt att bidra till att detta blir verklighet – och att de ser förverkligandet av den nya tekniken som en viktig del i sitt globala hållbarhetsarbete, skriver TMR på sin hemsida.

LÄS ÄVEN: De tar hand om e-handlarnas skräp: “Om man levererar kan man även plocka upp”

Annons