Systembolaget anmäler City Gross och Winefinder

Systembolaget har den senaste tiden gått till hård attack mot flertalet aktörer som säljer vin och alkohol på nätet. Nyligen började även dagligvarukedjan City Gross tillsammans med Winefinder att sälja vin med sina färdiga matkassar. Nu polisanmäls de av Systembolaget.

I slutet av juni berättade vi om hur City Gross börjat sälja vin tillsammans med sina färdiga matkassar för hemleverans via den danska nätbutiken Winefinder. Systembolagets vd Magdalena Gerger var starkt kristisk redan då, och nu har Systembolaget bestämt sig för att polisanmäla både City Gross och Winefinder.

– Det är nu oerhört viktigt att regering och riksdag tydliggör vem som har rätt att sälja alkohol i Sverige och vem som inte har det, säger Magdalena Gerger.

Annons

I dag presenterades även regeringens utredning om bland annat förslag på skärpning av tillsynen över hemleverans av alkohol. Systembolaget skriver i sitt pressmeddelande att utredningen bekräftar att lagen är otydlig.

– I avvaktan på en tydligare lagstiftning väljer vi att polisanmäla City Gross och företaget Winefinder eftersom vi inte kan se hur den här typen av försäljning av alkohol i Sverige skulle kunna vara laglig, säger Cecilia Schelin Seidegård, Systembolagets styrelseordförande.

Råder osäkerhet

Men det verkar som sagt råda en ganska stor osäkerhet om var gränserna går för vad som är lagligt. Och om City Gross och Winefinder befinner sig på fel sida lagen vågar inte barn- och äldreminister Maria Larsson uttala sig om.

– Min uppgift är inte att tolka lagen, utan att stifta lagar. Det vi är väldigt tydliga med är att det är förbud för alla andra aktörer än Systembolaget att sälja alkohol i landet. Vi har också ett förbud mot att lagra alkohol i sin butik. Vi vet inte hur City Gross kommer att leverera. Om de levererar i sina matkassar och packar det i sin butik är det olagligt. Så låt oss se vad som kommer ut och hur man hanterar det här, säger Maria Larsson.

Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO, säger att den ökade reglering av marknadsföringen som utredningen föreslår är ett steg i rätt riktning. Hon är dock kritisk till att regeringen inte skärper lagen om näthandel.

– Man kan inte säga att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning och samtidigt tillåta en växande näthandel vid sidan av. Det är inte en ansvarsfull alkoholpolitik och det är en björntjänst för folkhälsan.

Winefinder inte oroliga

Danmarkbaserade Winefinder som levererar vinet till matkassarna i samarbete med City Gross är inte oroliga och säger att det hela sker inom lagens gränser.

Enligt företagets vd Ole Nielsen, måste den som vill beställa vin med sin matkasse från City Gross klicka sig vidare till Winefinders hemsida för att köpa. Vinet levereras inte via svenska butiker, utan på samma sätt som Winefinders övriga e-handelsleveranser.

Annons

– Vi är helt trygga med att det vi gör följer svensk lagstiftning. Jag tror inte att Systembolaget riktigt har satt sig in i hur det här fungerar. Vi säljer alkohol via vårt danska bolag, vi har alla varor i Danmark, de beskattas först i Danmark, och sedan levererar vi direkt till svenska privatpersoner, och vi betalar svensk moms och alkoholskatt.

I går skedde den första leveransen men Winefinder vill inte uppge hur många personer som har beställt kassen. Ole Nielsen säger dock att ytterligare matkasseföretag varit i kontakt med dem.Källor: Kuriren, Press

Annons