Systembolaget ett steg närmare E-handel

Det började med att folkpartisten Carl B Hamilton skrev ett inlägg hos DN Debatt där han uppmanade Systembolaget att börja med e-handel. Detta då e-handel idag sägs vara en viktig del i att erbjuda bra service.

Hamiltons idéer har nu tagit sig till Systembolagets styrelse, som han även sitter med i, och de har tagit ett enat beslut kring hemkörning och e-handel.

Annons

– Det är ett stort beslut liknande det vi fattade om lördagsöppet för ett antal år sedan. Vi måste anpassa oss till den verklighet som människor lever i, säger Magdalena Gerger, vd på Systembolaget.

Exakt hur förslaget är utformat vet vi inte men det ska tydligen vara något som de tror att Riksdagen kommer att godkänna. Carl B Hamilton har följande kommentar gällande styrelsens beslut:

– I allt väsentligt har det gått i den riktning som jag förespråkade. Jag tror att en bred majoritet av riksdagspartierna ställer sig bakom detta.

Samtidigt höjer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO sin röst och ställer sig starkt kritiska till att Systembolaget går vidare med Hamiltons vision. Anna Carlstedt, IOGT-NTO:s förbundsordförande och forskare i franska, har följande att säga:

– Det finns tydliga siffror på att alkoholrelaterat våld i hemmet ökade i och med lördagsöppet på Systembolaget. Detta blir en förlängning av det. Som beroende blir man otroligt bra på att planera sitt drickande och nu blir det ännu enklare. Att tvingas att gå ut och gå till Systembolaget har alltid varit en nödvändigt tröskel.

Precis som i Hamiltons förslag kommer det att handla om en leveranstid på några dagar och e-handeln sägs kunna vara igång redan nästa år om Riksdagen godkänner beslutet.

Källa: DN, DN
 Foto: Per G. Norén

Annons
Annons