Systembolaget får mer konkurrens från Danmark: ”Vinvin-situation”

Ännu en dansk plattform lanseras för svenska kunder.

Systembolaget får allt mer konkurrens från utlandet. Den här gången är det den danska vinplattformen Kobaj som lanserar en svensk hemsida.

Kobaj låter kunderna tillsammans köpa från vinodlare i hela världen och när rätt mängd flaskor klickats hem skickas de ut direkt från vinbönderna hem till dörren.

Annons

Vi hanterar frakt och tullar, och eftersom vi kopplar kunder direkt med vinodlarna finns det inga dyra mellanhänder, precis som vi inte behöver lägga pengar på ett dyrt lager. Således kan många behövande vinodlare få lite mer för sina viner, medan kunder fortfarande vanligtvis sparar upp till 40 procent jämfört med normalt marknadspris, säger grundaren Alexander Kidd i ett uttalande.

Kobaj började med två anställda, men är i dag 21 stycken. Man har även ökat antalet anslutna vinodlare från 50 till 500 och 16 länder är representerade. Sverige är bara starten på en pågående expansion som även sträcker sig till Tyskland, Österrike och Beneluxländerna.

Detta är en klassisk "win win", eller i det här fallet kanske snarare en "vinvin-situation", som snabbt har uppmärksammat danska vinköpare. Men vi har också haft flera tusen svenska kunder som har använt vår danska plattform som en gateway, och därför ser vi stor potential i att nu lansera Kobaj.se med alla omnämnanden och handelsvillkor översatta till svenska, säger Alexander Kidd.

Och för den som nu undrar hur Kobaj ska uttalas, så är det kort och gott "co-buy" som gäller.

Annons