Systembolaget förlorade mot e-handlaren – får sälja vin i Sverige

Högsta domstolen gav Winefinder rätt.

Systembolagets mångåriga tvist med e-handlaren Winefinder har nu gått i mål. Men inte på det sätt som det statliga monopolet hade hoppats.

Winefinder förlorade inledningsvis i den lägsta instansen, men lyckades få rätt i Patent- och marknadsöverdomstolen, som ansåg att Winefinder inte sålt alkohol från Sverige. Istället fann man att försäljningen till svenska kunder skett från Danmark.

Annons

Systembolaget överklagade då till Högsta domstolen och nu är beslut fattat - den här gången med ett prejudikat. Och återigen är det Winefinder som går vinnande ur striden, då HD fastställer Patent- och marknadsöverdomstolens beslut.

Kan fortsätta som vanligt

Systembolaget ville, kort och gott, att Winefinder skulle tvingas att sluta marknadsföra och sälja alkoholdrycker i Sverige. Men HD nekade på båda punkterna och det danska vinet kan fortsätta att flöda in i Sverige precis som innan.

Det då HD ansåg att Winefinders svenska bolag, som äger det danska bolaget, endast hanterat ekonomi, it och och kundtjänst på den svenska marknaden.

Bolagen har ansetts inte bedriva detaljhandel i strid med den svenska alkohollagen och har inte förbjudits att marknadsföra alkoholdryckerna, skriver HD.

Slutligen döms Systembolaget att betala Winefinders ombudsarvode på 92 686 kronor och rättegångskostnader på 834 174 kronor.

Annons