Systembolaget vill förbjuda ”fredagsmys” – stämmer vinappen

"Är olaglig".

Den danska vinappen Vivino lanserade under hösten förra året sin tjänst i Sverige. Gissa vilka som inte skålade över deras intåg på den svenska marknaden? Systembolaget, förstås. Efter att ett varningsbrev, riktat mot Vivino, skickades i januari inte fick något gehör så tar man nu till ytterligare åtgärder.

Systembolaget stämmer helt sonika Vivino och yrkar att Patent- och Marknadsdomstolen ska förbjuda Vivino att marknadsföra alkoholhaltiga drycker i Sverige vid ett vite på 2 miljoner, rapporterar Dagens Juridik.

Annons

Vivinos försäljning av alkoholhaltiga drycker står därmed i strid med alkohollagen och är olaglig, står det att läsa i stämningsansökan.

Vill förbjuda marknadsföring

Systembolaget vill även att Vivino vid ett vite på 1 miljon kronor ska förbjudas spela på uttryck som ”fredagsmys” i sin marknadsföring. Man menar att det går rakt emot lagen om särskilt måttlighet i alkoholreklam.

Vivino, som grundades 2010, har dock inte visat några tecken på att vika ned sig. Nu återstår det att se om en stämningsansökan kan skrämma bort företaget.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!