Systembolagets anmälan mot vinleveranser läggs ner

Systembolaget ville stoppa City Gross hemleveranser av vin. Därför polisanmälde man i somras matkedjan samt danska Winefinder. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen men Systembolaget är kritiska och säger att lagen måste förtydligas.

I slutet av juni började City Gross tillsammans med Winefinder erbjuda leveranser av vin tillsammans med matkedjans färdigpackade matkassar. Något som inte helt uppskattades av Systembolaget som kort därefter polisanmälde de båda företagen.

Åklagaren valde dock att inte gå på Systembolagets linje och lade under fredagen ner förundersökningen.

Annons

– Det påvisar vikten av att snarast förtydliga lagstiftningen. Om så inte sker kommer det att få konsekvenser för den svenska alkoholpolitiska modellen med folkhälsan i fokus, säger Systembolagets VD, Magdalena Gerger.

Nu överväger Systembolaget om man ska överklaga beslutet men påpekar samtidigt att det viktigaste är att alkohollagen förtydligas.

– Det måste förtydligas att det inte får förekomma några mellanhänder. Det som händer nu är att kommersiella alkoholbutiker på nätet bygger verksamheter, och det har aldrig varit intentionen, säger Magdalena Gerger.

Biter sig själv i svansen

På City Gross välkomnar man såklart beskedet och Johan Johnsson, vice VD på City Gross, tycker inte att det finns några oklarheter i lagen.

– Vi är inte förvånade över åklagarens beslut att Systembolagets polisanmälan saknar grund, eftersom vi hela tiden känt trygghet i att vi följer gällande lagstiftning. Det ligger i sakens natur att vi ifrågasätts när vi utmanar och försöker skapa kundnytta genom att göra saker som ingen gjort tidigare, säger Johan Johnsson.

Även Winefinder är nöjda med beslutet och företagets VD, Ole Nielsen, menar att Systembolaget genom sitt aggressiva opinionsarbete riskerar att bita sig själv i svansen.

– Omtanken om det svenska folket delar vi med monopolets företrädare men det finns en enkel grund för att Winefinder och övriga nätvinhandlare i Nätvinhandlarnas branschorganisation inte är en fara för den svenska folkhälsan. Målgruppen för de viner vi erbjuder är nämligen konsumenter som vill njuta av ett gott vin av god kvalitet, gärna till mat, säger Ole Nielsen.

Källor: Press (1, 2), Svd

Annons

Annons