Systembolagets försök med hemkört skall expanderas

Systembolagets lobbyverksamhet för att stoppa vinbutikerna på nätet fortsätter. Det börjar dock bli jobbigt för det statliga monpolet att rättfärdiga sin egen e-handel medan man förklarar riskerna med att andra säljer vin på nätet.

I en intervju med Sveriges Radio i helgen diskuterades polisanmälan mot City Gross och Systembolagets egen näthandel. Magdalena Gerger, Systembolagets VD, skall i intervjun ha tummat på sanningen enligt vinhandlare och vinbloggare.

Nätvinhandlarnas branschorganisation (NVO) har dock i ett pressmeddelande pekat på hur de och Systembolaget har samma inställning på flera punkter. Bland annat sägs Gerger ha lyft hur hemleverans av alkohol inte ökar konsumtionen eller alkoholrelaterade skador. Vilket NVO förstås håller med om.

Annons

– Sedan vår branschorganisation startades så har vi stått bakom en tydligare lagstiftning som tillsammans med en fungerande tillsyn straffar olagliga aktörer. Det är därför glädjande att Magdalena Gerger nu uttrycker samma hållning som NVO i en massa frågor, säger Ole Nielsen, ordförande för Nätvinhandlarnas branschorganisation.

Hemleveranserna utökas

Samtidigt planerar Systembolaget att utöka sina hemleveranser till fler orter. I dag skall det vara möjligt att få hemleverans i 10 kommuner. Detta skall i nästa månad utökas till maximalt sex län runt om i landet.

På frågan varför vinnätbutikerna är ett hot mot folkhälsan men inte inte Systembolaget svarar Magdalena följande:

– Vi gör ingen reklam, skickar inte hem varorna billigare. Det finns inga extrapriser, inga tre för två, och det är där den stora skillnaden ligger, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Samtidigt höjs fler röster kring varför Systembolaget är ute och bildar opinion, något som inte sägs ingå i deras uppdrag.

Källa: SR (1, 2)

Uppdatering 10:32
City Gross har även de reagerat starkt på Systembolagets uttalanden och har följande kommentar i ett pressmeddelande:

Annons

– Vi har inget emot att vår satsning på kvalitetsvin granskas, eftersom vi känner trygghet i att det följer gällande lagstiftning. Det ligger i sakens natur att vi ifrågasätts när vi utmanar och försöker skapa kundnytta genom att göra saker som ingen gjort tidigare. Däremot reagerar vi starkt över att Systembolaget slår fast att ett brott begåtts redan innan åklagaren ens tagit ställning till om en förundersökning överhuvudtaget skall inledas. När man dessutom kritiserar vår moral känner vi att man passerat anständighetens gräns och visar prov på såväl bristande respekt för svensk rättskipning som på arrogans inför det ansvar som faller på den som har att förvalta ett monopol, säger Johan Johnsson, vice VD på City Gross.

Annons