Tak på kortavgifter välkomnas av Svensk Handel

Branschorganisationen Svensk Handel har länge försökt få EU att minska de kortavgifter som kortföretag och banker tar ut vid kortköp. Nu har EU-kommissionen lagt fram ett förslag om att begränsa dessa avgifter. Ett förslag som Svensk Handel förstås välkomnar.

Kommissionens förslag skall innebära ett tak på 0,2 procent i avgift för betalningar med betal- och kreditkort. Till en början skall det dock endast omfatta betalningar som sker över gränserna.

Annons

– Det här är ett steg i rätt riktning för att sänka de höga kortavgifterna som handelsföretagen betalar, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

I en undersökning som HUI Research genomfört visade det sig att bankerna tar ut avgifter på sammanlagt sju miljarder kronor när konsumenter betalar med sitt kort. En summa som Svensk Handel tycker är omotiverat stor.

– Höga kortavgifter drabbar både företag och konsumenter. Därför är det viktigt att EU-kommissionen nu satt press på bankerna och kortföretagen så att konkurrensen kan öka, säger Bengt Nilervall.

 

Källa: Svensk Handel

Annons