Tandborsten som gör mer än håller tänderna vita

Efter att tandläkarstudenten Noel Abdayem rest runt och med ögon sett världens orättvisor kände han att han på något sätt ville göra skillnad. Då föddes idén till Humble Brush, den miljövänliga tandborsten som hjälper människor i nöd.

Efter att ha rest runt i världen och träffat människor från alla samhällsskikt kände Noel Abdayem att han på något sätt ville hjälpa till att ge människor tillgång till offentlig sjukvård. Han insåg också att vi som konsumenter kan påverka i en värld med ökande ojämlikheter och orättvisor.

Noel Abdayem– Vi tror på att konsumenter kan använda sin köpkraft för att driva en renare och hälsosammare miljö och hjälpa människor lyfta sig ur fattigdom och misär. Vi tror på en värld där mer människor ler. Leenden sprider glädje och bryter ner barriärer. Ett leende gör skillnad och allas handlingar har betydelse, säger Noel Abdayem, grundare av Humble Brush.

Annons

Med tandborsten Humle Brush hoppas han kunna vända konsumenters alldagliga inköp till små handlingar av generositet, så att vi tillsammans kan bidra till en lyckligare jord. För varje tandborste som säljs, kommer Humble Brush att donera produktionskostnaden av en tandborste till någon i nöd.

– Istället för att vara ett "En för en-företag" som ger bort en fysisk produkt för varje såld produkt, har vi valt att göra det lite annorlunda. Istället för att ge bort fysiska tandborstar, så låter vi våra Humble Partners berätta om exakt vad de behöver. De kan be oss om medel för att öppna upp en ny klinik, köpa förnödenheter, organisera ett träningsprogram, eller utbilda inom området. Och givetvis, är det fysiska tandborstar de vill ha skänker vi självklart det också, säger Noel Abdayem.

Miljövänlig och nedbrytningsbar

Men Humble Brush handlar inte bara om att hjälpa andra människor, tandborstarna som tagits fram är även miljövänliga. Enligt Noel dumpas i dagsläget mer än 2 biljoner tandborstar i deponier runt om i världen. 2 biljoner tandborstar som vardera kommer ta över 1000 år att brytas ner, om de inte bränns.

– Vi har tagit fram en nedbrytbar tandborste gjord helt utav bambu och format efter konsumentens hand. Den har en naturlig känsla i både hand och mun och designen ser väldigt bra ut i badrummet. Priset ligger på samma nivå som andra marknadsledande varumärken, och då är även donationen inräknad.

Noel Abdayem säger också att han haft en entreprenörsanda i blodet sedan barnsben, och som tandläkarstudent fick han sedan kunskaperna för att skapa en optimal tandborste. Och e-handeln kändes som en självklar väg att gå.

– E-handel lockar för att det är ett smidigt och bra sätt att nå ut på. I Sverige har vi lyxen med att ha väldigt bra och färdiga moduler som gör att man utan alltför mycket kunskap kan lyckas få upp en väl fungerande hemsida med en grym betalningsmodul.

Efter lanseringen på den svenska marknaden har han nu större mål inför framtiden.

– Målet är att börja sälja Humble Brush i de resterande länderna i Skandinavien för att sedan försöka nå ut till övriga Europa och resten av världen, säger Noel Abdayem.

Annons

 

Uppdatering: Konceptet är inte helt unikt och det finns fler aktörer på marknaden som till exempel Smiles for the People och Bogobrush.

Annons