Det är lätt att tro att erbjudanden ombord är förmånliga eftersom de finns i just en taxfreebutik. Men det är en chimär. Konsumenter riskerar att betala onödigt mycket, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.
Affärsstrategin blir tydlig när man ser till de enskilda produkterna. I de mest extrema fallen handlar det om rena överpriser. En deodorant var hela 167 procent dyrare i taxfreen jämfört med online. Ett annat exempel är ett par solglasögon som kostade 476 kronor mer ombord.
Vissa produktkategorier sticker ut som särskilt lönsamma för rederierna:
- Hårstyling: I snitt 45% dyrare
- Schampo: I snitt 43% dyrare
- Deodoranter: I snitt 27% dyrare
Även den populära och ofta storsäljande kategorin parfymer kostade i genomsnitt 19 procent mer att köpa på färjan.
Undantagen som bekräftar regeln
Trots de genomgående högre priserna finns det fortfarande fynd att göra för den medvetne kunden. Undersökningen visade att 52 av de 264 produkterna faktiskt var billigare i taxfreen. En doftspray såldes till ett 41 procent lägre pris och en mascara var 27 procent billigare än motsvarande vara online.
Detta pekar på en medveten prissättning där enstaka lockvaror kan användas för att upprätthålla bilden av att taxfree är prisvärt, medan den stora vinsten görs på det breda sortimentet.
På resa vill många kunna vara spontana och unna sig, men det är smart att fortsätta vara prismedveten. Annars kan semesterkassan tömmas fortare än planerat, avslutar Isabella Ahmadi.
Fakta om undersökningen
- Genomförande: Priserna kontrollerades 26-27 maj 2025
- Antal produkter: 264
- Valutakurs: En euro sattes till 10,83 svenska kronor
- Resultat: 211 produkter var billigare online, 52 var billigare i taxfreen och 1 hade samma pris