Teknikhamstrande påverkar begagnathandeln negativt

I somras fick svenskarna träningssug fart på begagnathandeln efter en iskall start på året. Nu följs den upp av en ljummen höst. Främst är det svenskarnas hamstrande av hemelektronik som påverkar begagnathandeln negativt under årets tredje kvartal enligt Begagnatbarometern.

En varm höst ger ljumna siffror för begagnathandeln som visar upp en svagt positiv utveckling, 0,3 procent för årets tredje kvartal. Samtidigt ökar detaljhandelns försäljningsvolym med 3,8 procent jämfört med samma period i fjol.

Kläder & skor, Byggvaror & verktyg och Sport & fritid visar dock fortsatt starka tillväxttal. Vinnaren på begagnatmarknaden under det tredje kvartalet var Båtar som ökade med hela sju procent, sannolikt på grund av vacker sensommar. Begagnad Hemelektronik backade däremot närmare fyra procent.

Annons

– Hemelektronik är en kategori som präglas av snabb teknikutveckling med många och täta lanseringar. Det innebär att det finns en hel del som säljs begagnat som inte är äldre än senaste versionen eller modellen. Utmaningen för svenska folket är att inte hamstra elektronik då till exempel TV-apparater, mobiler och TV-spel snabbt blir omoderna vilket begränsar möjligheterna att sälja dem vidare, säger Martin Frey, VD Blocket.

Hemmet är prio ett i höst

I detaljhandeln växer inte elektronikhandeln i kronor och ören men i volym är tillväxttakten stark. Att konsumenterna inte tappar intresset för branschen beror till stor del på en ständig produktförnyelse och låga priser enligt rapporten.

Samtidigt spås möbel- och heminredningshandeln växa under hösten. Till stor del på grund av en stabilare bostadsmarknad, ett högre konsumentförtroende samt att konsumenter nu väljer att prioritera hemmet efter en tid med fokus på semester.

– Hushållen har prioriterat andra branscher under sommarmånaderna, vilket påverkar både försäljningen i detaljhandeln och begagnatmarknaden negativt. Efter att ha spenderat pengar på mat, resor och upplevelser spås konsumenterna nu satsa på hemmet under hösten, säger Lena Larsson, VD HUI Research.

Källa: Press

Annons