ANNONS

Temu och Shein pressar svenska handlare – så kan butikerna slå tillbaka

Handelns ekonomiska råd: Elin, Cecilia, Ulf och Håkan
"Minskar deras fokus på låga priser".

Svensk sällanköpshandel står inför en allt tuffare match mot utländska e-handelsjättar. En ny rapport från Handelns ekonomiska råd, som presenteras idag, visar hur plattformar som Temu och Shein utmanar med låga priser, men också hur svenska företag kan kontra med hållbarhet och smartare e-handelsstrategier.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga handlar från utlandet: "En väckarklocka"

Konkurrensen hårdnar, konstaterar Cecilia Hermansson, KTH-forskare och ny ordförande för Handelns ekonomiska råd. Hon pekar särskilt på det ökade trycket från internationella, främst kinesiska, e-handelsplattformar.

ANNONS

Ökade handelsflöden från främst kinesiska marknadsplattformar pressar konkurrensutsatt sällanköpshandel, delvis för att villkoren inte är jämlika, säger Hermansson.

Hon understryker vikten av att EU-regelverk snabbt kommer på plats för att försvåra försäljningen av ohållbara och oetiska produkter via dessa e-handelskanaler.

LÄS ÄVEN: Ny EU-avgift på alla Shein och Temu-paket

Rapporten "Nya utmaningar prövar handelns konkurrenskraft" visar att svenska konsumenter i allt högre grad vänder sig till e-handelsplattformar som Temu och Shein, lockade av de låga priserna. Samtidigt finns en utbredd misstro.

Vår undersökning visar att svenska konsumenter ökat sina inköp från Temu och Shein för de låga prisernas skull, men att en hög andel känner misstro mot produkternas dåliga hållbarhet och säkerhet vilket får en del att välja bort plattformarna, säger Elin Nilsson, docent vid Handelshögskolan vid Umeå Universitet och ledamot i rådet.

Svensk e-handel och fysiska butiker

Att enbart konkurrera med lägst pris är inte en långsiktigt hållbar strategi för svenska handlare, menar rådet. Istället lyfts fokus på kvalitet, hållbarhet, secondhand och att rikta sig mot mer nischade kundsegment. En nyckel till framgång är att kombinera den fysiska närvaron med en stark digital närvaro.

Handelsföretag som satsar på kvalitet, hållbarhet och secondhand, men också på att utveckla sin personal och möjliggöra flera kanaler för sin försäljning med både fysiska butiker och e-handel kan tjäna som förebilder för att möta digital lågpriskonkurrens, förklarar Ulf Johansson, professor på Lunds universitet och ny ledamot i rådet.

Trots att lågkonjunkturen pressar hushållens plånböcker och ökar jakten på låga priser, ser rådet en ljusning.

Vår bedömning är ändå att svenska hushåll så småningom ökar sin konsumtion i spåren av lägre räntor, inflation och ökade reallöner vilket även minskar deras fokus på låga priser i handeln, avslutar Håkan Frisén, tidigare prognoschef på SCB och ledamot i rådet.

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se