Temu stämmer Shein – hård strid om säljarna: ”Maffialiknande”

Anklagar konkurrenten för att låsa in säljare och hota till sig affärshemligheter.

De kinesiska shoppingapparna Temu och Shein, som gått som tåget globalt, är i luven på varandra igen. De avskrev sina rättsprocesser mot varandra i oktober i år, men nu är vapenvilan ett minne blott.

Temu väljer nämligen att återigen stämma Shein i USA och gör så med hårda ordalag. Temu anklagar Shein för att använda sig av maffialiknande skrämselmetoder för att få leverantörer att sluta sälja hos Temu.

Annons

Temu påstår att Shein beslagtagit handlares elektroniska enheter och på så sätt kommit över hemlig företagsinformation.

Dessutom säger man att Shein tvingar in leverantörer i kontrakt, som ger modebolaget immateriella rättigheter utan leverantörernas kännedom. Rättigheter som senare påstås använts i upphovsrättsliga anmälmingar mot Temu.

Shein har tagit till mer aggressiva metoder genom att rikta in sig mot leverantörer som säljer produkter på Temu. Det innefattar bland annat ett pågående program där man kallar Temus leverantörer till sitt kontor, på felaktiga premisser. Sedan håller man kvar representanterna på sitt kontor i upp till tio timmar, beslagtar deras telefoner och genomsöker dem för att få tag i affärshemligheter, utan tillåtelse. De kräver säljarnas chatthistorik och inloggningsuppgifter till deras Temu-konton, står det i stämningsansökan.

Shein har ännu inte kommenterat Temus drag.

Annons