Textiljätten flyttar hem lagret – satsar på automation

Överger 3PL i hopp om att öka lönsamheten.

Hemtex, som ägs av den norska koncernen Kid ASA, har 130 butiker i Sverige, Finland och Estland. Heminrednings- och hemtextilföretaget har också en snabbt växande e-handel och har under de senaste åren använt sig av en 3PL-lösning i Landvetter. Något det ska bli ändring på snart.

Textilkedjan väljer nämligen att ta över logistiken och köra i egen regi. Det nybyggda centrallagret i Viared, utanför Borås, är över 25 000 kvadratmeter stort och beräknas tas i drift under våren 2023.

Annons

Det nya lagret kommer även att rymma ett nytt huvudkontor som flyttas från Borås centrum. Viared ligger strategiskt precis intill riksväg 40 och här blir man grannar med ett flertal andra e-handlare, som Bubbleroom, Ellos och Care of Carl.

38 000 plockrobotar

I det nya logistikcentret har Hemtex valt att satsa på automation från Element Logic med bland annat robotsystemet Autostore, en välkänd lösning bland många e-handlare.

Totalt installerar Hemtex 38 plockrobotar och 35 000 backar. Ett conveyor-system samt automation för waste, takeaway, sortering och specialpackning i kartonger och påsar. Totalt ska systemet kunna hantera 900 orderrader i timmen. Något som kan skalas upp vid behov.

Kid-koncernen, med 156 butiker i Norge under Kid Interiør som är en motsvarighet till Hemtex, har sedan tidigare en Autostore-anläggning från Element Logic i sitt logistikcenter utanför Oslo. En lösning som togs i drift första halvåret 2020.

Vi har god erfarenhet av Element Logic och AutoStore från vårt centrallager i Norge, och har utifrån grundliga bedömningar valt att utöka samarbetet när vi nu etablerar ett nytt och separat centrallager i Sverige, säger Anders Fjeld, vd på Kid ASA.

Annons